fbpx
Kanta-Häme

Autokauppa heräilee henkiin

Uusia autoja myytiin tammi – kesäkuussa huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tammi – kesäkuussa Suomessa rekisteröitiin 65 463 uutta henkilöautoa, mikä on 14,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kesäkuussa ensirekisteröintimäärä kasvoi viime vuodesta 19,7 prosenttia, kun uusia henkilöautoja rekisteröitiin 10 750 kappaletta.

Viime vuonna uusia autoja myytiin 108 000 kappaletta. Autoalan ennusteryhmä arvioi, että tänä ja ensi vuonna uusien autojen myynti lisääntyy merkittävästi. Ennusteen mukaan tänä vuonna uusia autoja myydään 116 000 kappaletta ja ensi vuonna 120 000 kappaletta.

– Luvut ovat rohkaisevia, mutta pitää muistaa, mistä on lähdetty liikkeelle, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo.

Vuosina 2000-2008 uusia autoja myytiin keskimäärin 135 000 kappaletta vuodessa, mutta vuoden 2009 talouskriisin jälkeen määrä putosi 90 000:een. Rissan mukaan alkuvuoden nousevia myyntilukuja selittää patoutunut kysyntä, joka on alkanut nyt purkautua talouden lähdettyä viimein hienoiseen kasvuun.

– Takana on monta todella hiljaista vuotta ja nyt on lähdetty normaalitasoa kohti, Rissa sanoo.

Rissan mukaan Suomessa on huomattavasti vanhempi autokanta kuin läntisen Euroopan maissa.

– Suomi on vähän kuin Euroopan Kuuba. Autot ovat niin vanhoja, että ne alkavat hajota käsiin. Monen on jo pakko hankkia uusi auto, Rissa sanoo.

Rissan mukaan suomalaisten pitäisi ostaa 145 000 uutta autoa vuodessa, jotta autojen keski-ikä ei kasvaisi.

– Siitä luvusta ollaan vielä kaukana, mutta kyllä kuluttajien luottamus talouteen on selkeästi elpymässä, Rissa sanoo.

Rissan mukaan vuoden lopullisiin myyntilukuihin voi vielä vaikuttaa moni asia, esimerkiksi elokuussa ratkeavien kilpailukykysopimusneuvotteluiden lopputulos.

Hämeenlinnan Länsiauton aluejohtaja Mika Koskinen kertoo autokaupan piristymisen näkyneen myös Hämeenlinnassa. Sekä uusia että käytettyjä autoja on mennyt paremmin kaupaksi. Koskisen mukaan Hämeenlinnassa myynti otti talouskriisin myötä vähemmän takapakkia kuin maassa keskimäärin.

– Talouskriisi kohteli montaa seutua pahemmin kaltoin kuin Hämeenlinnaa, Koskinen sanoo.

Myös Autotalo Laakkosen Hämeenlinnan autotalonjohtaja Jyrki Häggman kertoo kaikkien autoluokkien myyntilukujen parantuneen. Häggmanin mukaan erityisesti pakettiautoja myydään hyvin.

– Käytettyjä pakettiautoja menisi enemmän kuin meillä on niitä varastossakaan, Häggman sanoo.

Häggmanin mukaan pakettiautoja menee paljon yrityksille. Pakettiautojen myynnin piristyminen kertoo siitä, että yritykset uskaltavat jälleen investoida.

Pekka Rissan mukaan autojen myyntiin on vaikuttanut jonkin verran myös vuoden alusta voimaan tullut autoveron alennus sekä romutuspalkkiokokeilu. Romutuspalkkiokokeilu kesti vuoden 2015 loppuun, mutta se Rissan mukaan se näkyy vielä alkuvuoden myyntiluvuissa.

Romutuspalkkiokokeilun aikana yli 10 vuotta vanhan auton romutettavaksi vienyt sai 1500 euron palkkion ostaessaan uuden auton, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 grammaa kilometriä kohden.

Romutuspalkkiokokeilun ansiosta Suomen teille saatiin noin 8000 vähäpäästöistä uutta autoa. Kampanjan jatkosta ei ole tällä erää tietoa. HÄSA

Menot