Kanta-Häme Hämeenlinna

Autokauppias neuvoo: Näillä viidellä kalliilla virheellä tuhoat varmasti autosi jälleenmyyntiarvon

Väärä polttoaine, lemmikki tai tupakka voi syödä jopa tuhansia euroja autosi arvosta.
Urheiluauton tai muun harvinaisuuden arvo voi joskus jopa noustakin, mutta yleensä auton arvo laskee vuosi vuodelta. Tästä jutusta saat viisi vinkkiä, joilla voit romahduttaa autosi arvon jopa nollaan ennenaikaisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Urheiluauton tai muun harvinaisuuden arvo voi joskus jopa noustakin, mutta yleensä auton arvo laskee vuosi vuodelta. Tästä jutusta saat viisi vinkkiä, joilla voit romahduttaa autosi arvon jopa nollaan ennenaikaisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vaikka auton arvo yleensä laskeekin koko ajan vääjäämättä, voi auton omistaja ja käyttäjä tehdä paljon autonsa arvon säilyttämiseksi.

Muutaman yksinkertaisen virheen välttämisellä autosta saa mahdollisimman hyvän vaihtohinnan, kun siitä pitää joskus luopua.

Autoliike Kamuxin mukaan sen työntekijät näkevät usein työssään autoja, joiden arvo on laskenut harmittavien virheiden vuoksi.

Viisi pahaa virhettä – Näin pilaat autosi arvon takuuvarmasti

1. Et huolla autoasi säännöllisesti.

2. Tankkaat väärää polttoainetta.

3. Ajat holtittomasti ja kolhit autoasi.

4. Et ikinä pese ja puhdista autoasi. Tupakoit auton sisällä.

5. Jos huomaat autossasi häiriövalon, et käy tarkistuttamassa, mistä se johtuu, vaan annat tilanteen pahentua.

Tupakka ja lemmikit voivat tulla kalliiksi

Kamuxin ostojohtaja Tero Törmäsen mukaan auton sisätilojen kohtelua kannattaa miettiä tarkkaan. Erityisesti tupakan ja eläinten jättämät jäljet näkyvät heti auton arvossa.

– Auton arvosta voi lähteä jopa tuhansia euroja riippuen kuinka paha ”tapaus” on. Esimerkiksi jatkuva tupakointi auton sisällä on peltien ruttaamisen ja huoltamattomuuden jälkeen ehkäpä pahimpia asioita, joita autoilija voi autolleen tehdä, Törmänen sanoo Kamuxin tiedotteessa.

Törmäsellä on yksi hyvä neuvo autonsa myymistä harkitsevalle:

– Ennen oman auton tuomista liikkeeseen kannattaa miettiä, ostaisitko itse oman autosi, jos näkisit sen tuollaisena liikkeessä.

Huoltokirja on arvoteos ja tankilla kannattaa olla tarkkana

Päivitetty huoltokirja on tärkeä auton arvonsäilymisen kannalta, sillä auton ikä ja kilometrit vaikuttavat väistämättä hintaan.

– Väärä tankkaus tulee kalliiksi aina, varsinkin jos virheen huomaa vasta, kun auto alkaa nykiä ajaessa. Polttoainejärjestelmän laitteiden ja osien uusiminen sekä tankin huuhtominen tuottavat ison laskun.

Autosta kannattaa muutenkin pitää huolta.

– Jos vikoja on paljon, hinnasta voi helposti lähteä monta tonnia. Esimerkiksi vika vaihteistossa on yleensä kallis korjata, Törmänen muistuttaa.

Merkillä ja värillä on väliä

Suositut automerkit ja mallit, kuten esimerkiksi Skoda Octavia tai Toyota Auris, pitävät arvoaan monia muita paremmin, sillä niille löytyy aina ostajia. Siksi ne kelpaavat mieluusti autoliikkeellekin.

– Pienemmän luokan bensa-auto säilyttää arvonsa parhaiten heti ostotilanteen jälkeen, Törmänen kertoo.

Tietyt harvinaisemmat autot, kuten jotkut Porschen mallit ja urheiluautot, saattavat pitkällä aikavälillä jopa lisätä arvoaan. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa.

Autoa valitessa myös värillä on väliä, sillä punainen ja keltainen haalistuvat muita värejä nopeammin. Kamuxin asiantuntijat lohduttavat kuitenkin näitä värejä suosivia sillä, että hyväkuntoinen maalipinta löytää ostajansa, vaikka väri olisi vähän harvinaisempikin.

Törmänen kertoo huomanneensa autokaupoilla myös jonkinlaista muutosta ihmisten ostokäyttäytymisessä.

– Konkreettisin esimerkki on ihmisten siirtyminen isompikoneisista autoista vähemmän kuluttaviin moottoreihin. Niissä käyttökulut ovat halvemmat. HäSa

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic