Kanta-Häme

Autokoulujen pääsy moottoriradalle vaakalaudalla

Tänä keväänä hämeenlinnalaisilla autokouluilla on riittänyt mietittävää, sillä moottoripyörä- ja kevytmoottoripyöräkorttien käsittelyharjoituksia varten on jouduttu etsimään uusi paikka. Ahveniston moottoriradalta nimittäin ilmoitettiin, että sinne ei ole tänä keväänä tulemista.

Vuosien ajan autokoulut saivat käyttää moottoriradan sisälle varattua harjoittelualuetta käsittelyharjoituksiin. Toukokuun alussa rata avataan taas motoristeille, mutta autokoulujen jatko on vaakalaudalla.

Ratayrittäjä Pertti Kurki-Suonion mukaan syynä ovat järjestys- ja turvallisuushäiriöt, joita moottoriradalla on sattunut.

– Kaikki autokoulut eivät ole aiheuttaneet häiriöitä, ainoastaan muutamat, Kurki-Suonio toteaa.

Toistaiseksi Kurki-Suonio on evännyt autokouluilta pääsyn moottoriradalle. Huhtikuun lopussa tilannetta katsotaan uudelleen.

Liikenne alueella kasvanut

Hämeenlinnassa toimivat autokoulut pääsivät aikoinaan harjoittelemaan Ahveniston moottoriradalle, jotta rata palvelisi muitakin kuin moottoriurheilupiirejä.

Kaupunki on kuitenkin viime vuosina kasvanut, ja autokoulujen määrä on lisääntynyt. Radan käyttö ja ongelmat alkoivat lisääntyä muutama vuosi sitten, kun mopokortin suorittajilta alettiin vaatia käsittelykoetta. Tällöin myös autokoulut alkoivat tarjota käsittelytunteja mopoilijoille.

– Mopoja on ajellut jopa meidän ravintolateltoissamme, ja alueelle tultaessa on ajettu miten sattuu. Alueelle on jätetty välineitä viikonlopuksi säilöön ilman erillistä ilmoitusta, ja radalla on käyty harjoittelemassa vapaaharjoittelupäivinä, vaikka on sovittu että ei tehdä niin, Kurki-Suonio kertoo.

Itse käsittelykoetta suorittavat pääsevät tällä hetkellä kuitenkin alueelle. Ajoneuvorekisterikeskuksen tutkintojen vastaanottajan Hannu Pasasen mukaan asiasta on alustavasti sovittu Kurki-Suonion kanssa.

– Ensimmäiset käsittelykokeet päästään ottamaan vastaan vasta pääsiäisen jälkeen, Pasanen kertoo.

Aluetta etsitty ympäri seutua

Hämeenlinnan autokoulut myöntävät, että kaikki eivät ole noudattaneet yhteisiä sääntöjä.

– Jotkut ovat ottaneet varikon porteilta asti vauhtia tehtäviin, ja siellä on voinut kulkea radalta poistuvia autoja, Antti Will Hämeenlinnan Auto-Opistosta sanoo.

Autokouluyrittäjät ovat joutuneet turvautumaan muihin tiloihin, mutta vastaavankaltaista turvallista aluetta on ollut vaikea löytää. Alueen pitäisi olla suljettu muulta liikenteeltä, ja vauhdinotot tarvitsevat riittävän pitkän asfaltoidun suoran.

Esimerkiksi Hämeenlinnan Auto-Opisto on löytänyt korvaavan tilan Lammilta, mutta matkan takia tunnit ovat vaatineet lisäjärjestelyjä. Muutkin Hämeenlinnan autokoulut ovat löytäneet korvaavia alueita lähiseudulta.

– Kortin suorittamisen suosioon tämä ei ole vaikuttanut. Kevarikortteja ajetaan tavallista enemmän, mikä saattaa johtua lämpimästä keväästä, Will sanoo.

Tapaaminen sovittu

Autokouluilla on kuitenkin vielä toivoa päästä radalle. Koulut ovat sopineet huhtikuun lopulle yhteisen tapaamisen ratayrittäjän kanssa.

Tapaamisessa on määrä tehdä säännöt selviksi.

– Uskon, että pääsemme autokoulujen kanssa sopuun, Kurki-Suonio sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic