Kanta-Häme

Autopaikoille olisi ostajia, jos joku myisi

Hämeenlinna

Moni yritys ja keskustassa työskentelevä henkilö olisi valmis ostamaan autopaikan, mikäli sellaisia vain olisi tarjolla.

– Markkinat olisivat, mutta myytävä puuttuu, kertoo myyntijohtaja Juha Mylläri Kiinteistömaailma Hämeenlinnasta.

– Nyt syksyllä kysyntä on suurinta. Saimme tässä kohteessa jo suunnitteluvaiheessa paljon yhteydenottoja henkilöiltä, jotka olivat halukkaita ostamaan hallipaikan välittömästi, Mylläri kertoo vanhan poliisitalon parkkihallissa Kasarmikadulla.

Kyseinen talo remontoitiin asunnoiksi ja sen erikoisuuksiin kuuluu tavallista tilavampi pysäköintihalli. Monissa vanhoissa yhtiöissä on pysäköintipaikkoja todella vähän verrattuna huoneistojen määrään.

Myös isännöitsijä Jukka Kuvaja kertoo, että myynnissä olevia pysäköintipaikkoja kysytään säännöllisesti. Hyvin harva taloyhtiö on kuitenkaan halukas myymään pysäköintipaikkoja ulkopuolelle, ja usein osakkaan muuton yhteydessä vapautuva paikka menee lunastuspykälän myötä yhtiön toiselle osakkaalle.

– Parkkiruutu keskustassa on tietysti valtti, kun talosta myydään asuntoa. Ei niitä ole järkevää myydä ulkopuolelle, Kuvaja sanoo.

Kiinteistöliiton tietojen mukaan välittäjien kautta tehtiin viime vuonna Hämeenlinnan keskustassa 25–30 autopaikkakauppaa. Autopaikan keskihinta on noin 15 500 euroa. Hintaerot ovat suuria.

– Lämmin autotallipaikka torin ympäristössä maksaa noin 20 000 euroa ja siitä korttelin päässä noin 16 000 euroa, Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Mikko Rousi kertoo.

Vuokramarkkinat ovat hieman vilkkaammat.

– Vuokrapaikat ovat todella kysyttyjä. Meidänkin yhtiömme työntekijöille on aikoinaan paikkoja vuokrattuna ympäri keskustaa, Jukka Kuvaja sanoo.

Kiinteistöliiton mukaan vapailla markkinoilla Hämeenlinnan keskustan pysäköintipaikasta voi saada vuokraa jopa 110 euroa kuukaudessa.

– Kyllä niistä saa käyvän vuokran, kaksi tai kolmekin kertaa enemmän, mitä talon asukas maksaa.

Juha Mylläri kertoo, että Hämeenlinnassa on muutamia autopaikkaosakesijoittajia.

– Jos parkkipaikasta saa vuokraa yli sata euroa kuukaudessa ja paikan arvo vain kasvaa tulevaisuudessa, puhutaan kohtuullisesta sijoituksesta, johon pääsee kiinni pienellä rahalla.

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan tällä hetkellä Hämeenlinnan keskustasta puuttuu ainakin 250 asukaspaikkaa.

– Sekin on vähän alakanttiin. Asukas- ja työpysäköinti on todellinen ongelma ja vaikuttaa muun muassa asuntokauppaan, Mikko Rousi sanoo.

Kiinteistöliitto Kanta-Häme ehdotti viime keväänä väliaikaiseksi ratkaisuksi asukaspysäköintimallia. Aloite on kaupungin käsittelyssä.

– Kaikki olisivat hyötyneet, jopa kaupunki olisi saanut tuloja. Miksi sitä ei toteutettu heti? Rousi ihmettelee.

– Nyt yritykset hakeutuvat pois keskustasta. Työpysäköinti on siirtynyt maksuttomille alueille esimerkiksi Myllymäkeen ja Kaurialaan, mikä on haasteellista, jos autoa tarvitsee töissä.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic