Kanta-Häme

Auttaako kaupunki vuokraamaan festariasuntoja?

Hämeen Sanomien yleisönosastossa ja somessa on viime aikoina ollut huolestuneita viestejä siitä, mihin kaikki kaupunkiin ensi kesänä vyöryvät AC/DC-konsertin festivaalivieraat majoittuvat.

Huojentavia terveisiä Porista: suurkonsertin järjestämisestä ja yön yli viipyvän väen majoittamisesta voi pikkukaupunkikin selvitä kunnialla.

Porin seudun matkailuyhtiö Maisa on pitkään välittänyt porilaisten yksityishenkilöiden asuntoja ja huoneita vuokralle suurten yleisötapahtumien kuten Pori Jazzin ja Suomi-areenan aikaan. Palvelu alkoi jo vuonna 1981, jolloin kaupungin matkailutoimisto alkoi välittää majoitustiloja jazz-vieraille.

Maisan myyntisihteeri Minna Tuominen, miten palvelu toimii?

– Välitämme sivustollamme porilaisten asuntoja tai yksittäisiä huoneita, ja niistä peritään listahinta. Perimme välittämisestä pienen välirahan.

Vuonna 2014 palvelun kautta vuokratusta asunnosta veloitettiin 65 euroa henkilöltä yöltä ja 100 euroa yöltä vuokralaisen majoittuessa yksin. Huonemajoituksen hinta oli 45 euroa kahden hengen ja 55 euroa yhden hengen huoneesta yöltä.

Miten monta asuntoa tai huonetta palvelun kautta on ollut tarjolla?

– Noin 400, joista suurin osa on pieniä kerrostalohuoneistoja keskustan tuntumassa.

Onko vuokralaista ollut harmia? Rikotaanko paikkoja, örvelletäänkö siellä?

– Sanotaan, että valitukset vuokralaisten määriin nähden ovat olleet promilleluokkaa, kun asunnoissa on majoittunut noin tuhat henkeä. Joskus olemme joutuneet perimään vuokralaiselta ylimääräisiä pesulalaskuja ja kerran omakotitalon vuokrannut porukka raahasi stereot pihalle ja bailasi niin, että naapurit soittivat poliisit paikalle.

Pori Jazzissa vierailee kymmeniä tuhansia ihmisiä. Onko majoituskapasiteetti ollut ongelma?

– Ei. Asunnonvälityspalvelusta on tullut perinne, monet porilaiset antavat vuodesta toiseen asuntonsa vuokralle ja lähtevät itse mökille tai matkalle. Esimerkiksi opiskelija voi saada viikon vuokra-ajalla maksettua vuokransa kuukauden ajalta.

Linnan Kehityksen markkinoinnin ja viestinnän johtaja Kati Tiitola, järjestetäänkö Hämeenlinnassa vastaava palvelu asuntonsa vuokraamista suunnitteleville kaupunkilaisille?

– Asiaa ei ole vielä päätetty. Olemme ajatelleet, että keräisimme kaupungin majoitusvaihtoehdot yhteiselle sivustolle, ja samalla ohjaisimme vuokraamista harkitsevat yksityishenkilöt käyttämään jo olemassa olevia palveluja, kuten Airbnb:tä. (HäSa)