fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Auttajat saman katon alla - Hämeenlinnan sosiaali- ja kriisipäivystys muutti Kutalantielle - Katso video

Pelastuspäällikkö Petri Talikka (vas.), johtava sosiaalityöntekijä Mira Miettinen ja ensihoitopäällikkö Lasse Hakala sanovat ajan näyttävän, millaista yhteistyötä yhteiselo saman katon alla tuottaa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Pelastuspäällikkö Petri Talikka (vas.), johtava sosiaalityöntekijä Mira Miettinen ja ensihoitopäällikkö Lasse Hakala sanovat ajan näyttävän, millaista yhteistyötä yhteiselo saman katon alla tuottaa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys on siirtänyt toimitilansa Hämeenlinnan paloasemalle Kutalantielle, jossa se toimii nyt vieri vieressä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastustoimen ja ensihoidon kanssa.

Muuton ja sitä myötä syntyvän arjen kanssakäymisen odotetaan syventävän kolmen toimijan yhteistyötä entisestään.

– Tämä on win-win-tilanne. Ei ollut järkeä jäädä odottamaan tulevaa hyvinvointialuetta, sillä saimme hyvin marginaalisilla järjestelyillä sosiaali- ja kriisipäivystykselle tilat kattomme alle. Olemme toki jo pitkään kehittäneet yhteistoimintaa ja syventäneet ymmärrystä toistemme toiminnasta, summaa pelastuspäällikkö Petri Talikka.

Toiveena on, että saman katon alla toimimisesta syntyisi myös uusia eväitä ennaltaehkäisevän työn kehittämiseen.

Koronan keskellä myös kriisipäivystykseksi

Vuonna 2012 toimintansa aloittanut Kanta-Hämeen sosiaalipäivystys laajensi toimintaansa myös kriisipäivystykseksi koronan keskellä.

– Olimme kesään 2020 asti pelkkä sosiaalipäivystys. Nyt tehtäväkenttäämme kuuluvat myös äkilliset traumaattiset tilanteet, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Mira Miettinen.

Nykyisin sosiaali- ja kriisipäivystyksellä on 12 päivystystyöntekijää, joista kerralla on vuorossa 1–2 työparia.

– Me olemme poliisin, ensihoidon ja pelastustoimen tavoin viranomainen, jonka hätäkeskus tarvittaessa hälyttää, muistuttaa sosiaalityöntekijä Terhi Saloranta.

Sosiaali- ja kriisipäivystys on muuttanut olemassaolonsa aikana useaan otteeseen. Toinen toimipiste sillä säilyy edelleen Miekkalinnan poliisiasemalla.

Lue myös: Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksessä ei ole aina riittävästi työpareja – Tehtävämäärä kasvanut, korona-ajan alussa huolestuttiin väkivaltapiikistä

Päätöksenteko nopeutuu

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen uudet tilat aivan pelastuslaitoksen tilannekeskuksen läheisyydessä helpottavat nopeaa päätöksentekoa siitä, millaista apua kriisitilanteissa mahdollisesti tarvitaan.

Kaikkia kolmea auttajaa tarvitaan esimerkiksi kerrostalopalon sattuessa, jolloin pelastus- ja ensihoitotehtävien jälkeen voidaan tarvita nopeasti sosiaali- ja kriisipäivystyksen väkeä hoitamaan talosta evakuoitavien asioita eteenpäin.

Yhteistyötä tarvitaan myös esimerkiksi silloin, kun ensihoito havaitsee tehtävällään yksityisasunnossa asioita, joissa kaivataan elämänhallintaan liittyvää apua tai paloturvallisuuden parantamiseen liittyviä toimenpiteitä.

 

Esimerkkinä muillekin

Ensihoitopäällikkö Lasse Hakala uskoo, että epämuodollinen kanssakäyminen tuottaa uudenlaisia ideoita ja yhteistyön muotoja.

– Aiemmin kohtaamisia oli lähinnä vain tehtävillä. Nyt on jo ensimmäisen viikon aikana saman katon alla tullut uusia avauksia, täydentää sosiaalityöntekijä Jussi Virtanen.

Kantahämäläiset toivovat voivansa olla esimerkkinä muillekin. Toistaiseksi tiettävästi vain Satakunnassa päivystykset on sijoitettu vastaavalla tavalla toistensa yhteyteen. HäSa

Lue myös: Läheisten kuolema on Kanta-Hämeessä suurin syy kriisiavun tarpeelle – Akuuteista kriisikäynneistä 48 prosenttia tehtiin viime vuonna Hämeenlinnassa

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Antaa apua elämän erilaisissa kriisitilanteissa.

Toimii koko Kanta-Hämeen alueella 11 kunnassa.

Hätäkeskus välittää sosiaali- ja kriisipäivystykselle sellaiset yhteydenotot, joissa arvion mukaan tarvitaan sosiaalitoimen kiireellisiä toimenpiteitä.

Päivystää 24/7 ja hoitaa kriisityötä asuinkunnasta riippumatta sekä Hämeenlinnan kiireelliset lastensuojelutilanteet.

Virka-ajan ulkopuolella vastaa kiireellisistä sosiaalipalveluista ja kriisityöstä koko Kanta-Hämeen alueella.

Virka-aikana yhteydenotot ohjataan ensisijaisesti oman kunnan sosiaalitoimeen.

Tehtäväkenttään kuuluvat: kiireelliset lastensuojeluasiat, alaikäisten päihteidenkäyttö ja rikollisuus, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatilanteet, tulipalot ja muut onnettomuudet, väkivallan ja rikoksen uhriksi joutuneet, läheisen äkillinen kuolema sekä tilanteet, joissa ikäihminen ei pärjää yksi kotona.

Menot