Kanta-Häme

Auvo avasi jo grillikauden

 

– Grillikausi on alkanut, Tavastia Bankin keittiömestari Auvo Pyykkönen uskaltaa julistaa maaliskuun kevätpakkasissa.
 
Jos vielä tässä viikonvaihteessa grilli ei sihise jokaisen parvekkeella tai takapihalla, niin Bankissa sihisee; ravintolassa vietetään parhaillaan Australian grilliviikkoa.
 
Käytännössä se tarkoittaa muun muassa Black Angus pihvihärän marmoriulkofileetä, karhunvatukka-shirazkastiketta ja kasvisvarrasta, pihvihärän burgerpihviä, paholaisen majoneesia, salaattia, pippuroitua ananasta ja kevätsipulia, ranskalaiset perunat, revittyä, pitkään paahdettua BBQ-possua, hedelmäinen coleslaw ja rapeaa sipulia, ranskalaiset perunat tai inkivääri-appelsiiniglaseerattuja jättikatkarapuja, kasviksia folionyytissä ja korianteri-cremefraichea.
 
Kyytipojaksi aussiviiniä.
 
Nam.
 
Tavastia Bankin ravintolapäällikkö Juha Lehtinen uskoo grillaamisen juurtuneen Suomeen pysyväksi kansanhuviksi, ”vaikka grillattavan laadussa saattaa joskus olla sanomisen varaa. Pääasia kuitenkin on, että ruokaa valmistetaan mukavassa porukassa mukavalla fiiliksellä.”
 
Käytännössä suomalaiset kaivavat ulkogrillinsä esiin heti lumien sulettua. Tänä keväänä avaus näyttää siirtyvän hieman tavallista myöhemmäksi.
 
Pyykkönen pitää kaiken hyvän ruoan perustana raaka-aineita: 
 
– Hyvä pihvi syntyy vain hyvästä lihasta. Onneksi meillä Suomessakin on nykyisin lihakarjarotuja, joista saa todella hyvää tarjottavaa, Pyykkönen viittaa esimerkiksi Black Angus- ja Hereford-liharotuihin.
 
Auvo Pyykkönen korostaa pihvilihan kohdalla myös raakakypsytyksen merkitystä.
 
– Siinä vaiheessa syntyy lihan mureus.
 
Ravintolamaailmassa vuosikierto näkyy aina ruokalistalla. Esimerkiksi Bankissa siirrytään pian parsaviikoille, kevään korvalla ovat vuorossa juhlaviikot, kesälistalla otetaan harppaus kevyempään ja grillauksen suuntaan, syksy tuo satokauden tuomat muutokset jne.