Kanta-Häme

Avaavatko ihmiset suunsa vanhushoivasta?

Ihmisarvoinen vanhuus nousee esille Hämeenlinnassa, kun Viisarin sosialidemokraatit ja Hämeenlinnan Sosiaalidemokraattinen Kunnallisjärjestö järjestävät aiheesta keskustelutilaisuuden Viisarin työväentalossa ensi tiistaina.
 
– Olemme saaneet kasaan kovaa porukkaa kertomaan ja vastaamaan kysymyksiin vanhustenhoidon tulevaisuudesta ja siitä, miten sitä Hämeenlinnassa suunnitellaan, demareiden kaupunginvaltuutettu Pentti Nyholm sanoo.
 
– Toivon erityisesti, että tilaisuuteen saadaan vanhusten parissa työskenteleviä ihmisiä tuomaan esille alan arjen ongelmia ja kehittämiskohteita, joita voitaisiin tulevissa budjeteissa ottaa huomioon.
 
Tilaisuutta alustavat ja kysymyksiin vastaavat peruspalveluministeri Susanna Huovisen valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas, kansanedustaja Tarja Filatov, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, tilaajapäällikkö Leena Harjula, Hämeenlinnan vanhusneuvoston puheenjohtaja Anna-Liisa Torvinen sekä Iklan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.
Ihmiset kovilla
 
Nyholm kertoo kuulevansa jatkuvasti vanhushoivan haasteista vieraillessaan hyväntekeväisyyskeikoilla eri laitoksissa.
 
– Henkilöstö on todella kovilla ja lisää käsiä tarvitaan esimerkiksi kotona asuvien tukemiseen, Nyholm toteaa.
 
– Näkee, että ihmiset ovat väsyneitä. He eivät välttämättä uskalla tuoda asioita julki, koska pelkäävät joutuvansa silmätikuksi. Jotenkin tuntuu siltä, että ammattiyhdistystenkin puolella on hiljaista. Luottamushenkilöt ovat olemassa sitä varten, että kerromme näitä asioita eteenpäin.
 
Vanhustenhoito on yksi Hämeenlinnan kiistellyimpiä kysymyksiä, joka on noussut aika ajoin kielteisessä valossa myös valtakunnan julkisuuteen.
 
– Aina puhutaan säästöistä, mutta palvelut on hoidettava. Tilanne on kinkkinen, Nyholm huokaa.
 
– Totta on kuitenkin, että emme saa kaupunkiin työntekijöitä, jos emme ala vakinaistaa paikkoja. Ei kukaan nuori ihminen lähde perustamaan elämäänsä 3-6 kuukauden työsopimuksille.
 
ihmisarvoinen vanhuus -keskustelutilaisuus Viisarin työväentalossa ti 11.2. klo 18.

Päivän lehti

1.6.2020