Kanta-Häme

Avannosta yrittäjäksi – Idea vedenkestävästä paperista syntyi kastuneesta vihkosta ja menetetyistä muistiinpanoista

Pulahdus avantoon ja menetetyt muistiinpanot armeija-aikana synnytti Kalle Kinnuselle ajatuksen vedenkestävistä vihkoista.
Kinnusen toimiston akvaariossa se todistettavasti lilluu, Modestonen vedenkestävä vihko. Vihkoja valmistetaan viidessä eri koossa. Kuva: Pekka Rautiainen
Kinnusen toimiston akvaariossa se todistettavasti lilluu, Modestonen vedenkestävä vihko. Vihkoja valmistetaan viidessä eri koossa. Kuva: Pekka Rautiainen

Mikäli mielenlaatu on kallellaan yrittäjyyteen, niin arkisen ongelman havaitseminen ja siihen ratkaisun keksiminen saattaa johtaa oman yrityksen perustamiseen. Näin kävi 27-vuotiaalle Kalle Kinnuselle, joka on Modestone Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Kinnusen kohdalla tietä tasoitti se, että hänen vaarinsa perusti vuonna 1963 Paperipisteen, jota Kallen isä ja setä nykyään johtavat. Paperipiste valmistaa kouluvihkoja, muistivihkoja ja lehtiöitä.

Modestone Oy:n tarina alkoi vuonna 2011 Kinnusen suorittaessa asepalvelustaan
– Meidän piti mennä avantoon. Kun nousin ylös, niin lehtiö, jossa oli kaikki aliupseerikurssin muistiinpanoni, oli muuttunut yhdeksi mössöksi.
Kun Kinnunen pääsi armeijasta, hän meni isänsä puheilla ja kysyi mikseivät he valmista vedenkestäviä vihkoja
– Selitin, miksi ne soveltuisivat hyvin esimerkiksi armeijan käyttöön. Isän vastaus oli, että siitä vaan, ala tekemään.

Vedenkestävää paperia Kalle Kinnunen alkoi jäljittää internetistä. Pitkän etsinnän jälkeen löytyi taiwanilainen yritys, joka valmistaa paperin kaltaista, vettä kestävää raaka-ainetta.

Kinnunen otti yhteyttä tehtaaseen ja tilasi pienen erän raaka-ainetta koetuotantoa varten.

– Raaka-aine osoittautui laadukkaaksi ja soveltui erinomaisesti vedenkestävien vihkojen valmistukseen.

Seuraavaksi Kinnunen ja Paperipiste Oy:n edustajat kävivät Taiwanissa tutustumassa raaka-ainetoimittajan tehtaaseen, sen tuotantoprosesseihin ja vastuuhenkilöihin.

– Yhteistyö raaka-ainetoimittajan kanssa on toimitun hyvin, koska molemmat haluavat vastata markkinoiden tarpeisiin:

Yrittäjyyden ensimmäiset puolitoista vuotta Kinnunen toimi toiminimellä. Ensimmäinen asiakas oli kotimainen armeijatuotteisiin keskittynyt Varusteleka.

– Nuorena poikana laitoin Varustelekalle tuotteita saatesanoilla: tuossa on teille hyviä vihkoja, ne valmistetaan Suomessa. He innostuivat välittömästi.

Kovasta globaalista kilpailusta huolimatta Kinnunen luottaa tuotteeseen ja uskoo viennin mahdollisuuksiin. Modestone on saanut nopeasti jakelijoita ympäri Eurooppaa ja Aasiaa.

– Jakelijoiksi on valittu yrityksiä, joiden asiakkaita ovat sekä outdoor-harrastajat, että viranomaiskäyttäjät kuten armeijat ja poliisivoimat.

Kinnunen kertoo, että vihkot ovat käyttäjilleen työvälineitä.

Käyttäjiltä tulee uusia ideoita ja vaatimuksia, mihin pyrimme vastaamaan. HäSa

Modestone Oy

Perustettu kesällä 2016.

Valmistaa vedenkestäviä vihkoja.

Yrityksen käyttämä paperi on valmistettu kalkkikivestä ja kierrätetystä muovista.

Paperille voi kirjoittaa kaikilla tavallisilla kynillä ja tusseilla, pois lukien geelikynät.

Offset-painolla voidaan paperille tulostaa esimerkiksi karttoja tai kirjoja.

Viime vuoden liikevaihto 90000 euroa. Tänä vuonna kesään mennessä 240000 euroa.