Kanta-Häme Hausjärvi

Avi antoi huomautuksen Koivumäen asumispalvelujen epäkohdista – Hausjärven perusturvajohtaja kertoo korjaavista muutoksista

Puutteita havaittiin muun muassa lääkehuoneessa ja yöaikaisessa henkilökuntamitoituksessa. Hausjärven perusturvajohtaja Teija Suorsa-Salonen: Korjaavia toimenpiteitä on jo tehty ja tehdään edelleen.
Avi löysi Koivumäen tehostetun palveluasumisen yksiköstä useita epäkohtia. Kuva: Esko Tuovinen
Avi löysi Koivumäen tehostetun palveluasumisen yksiköstä useita epäkohtia. Aihekuva: Esko Tuovinen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut huomautuksen Hausjärven kunnan Koivumäen asumispalveluyksikön epäkohdista, jotka koskevat muun muassa lääkehuonetta ja yöaikaista henkilökuntamitoitusta.

Avin mukaan viime vuoden maaliskuun tarkastuskäynnillä havaitut lääketilan puutteet ja ”lääkehoidon toteuttamisen puutteelliset ja huolimattomat menettelytavat” ovat aiheuttaneet ”korkean riskin vakaville asiakasturvallisuutta vaarantaville virheille”.

Kyse on lääkehuoneen ilmanvaihdosta, kulunvalvonnasta, käytöstä poistettujen lääkkeiden säilytyksestä ja lääkehoitovastuun jakautumisesta kahdelle hoitajalle, kertoo Hausjärven perusturvajohtaja Teija Suorsa-Salonen.

– Huoneen lämpötila on ajoittain noussut liian korkeaksi lääkkeiden säilymisen näkökulmasta. Tarkastuksen jälkeen yksikköön on remontoitu täysin uusi lääkehuone, johon on asennettu jäähdyttävä ilmanvaihto ja kulunvalvonta. Aiemmin lääkehuoneen käyttäjien tunnistetietoja ei ollut mahdollista valvoa.

Lääkejätteelle on nyt varattu oma erillinen paikkansa. Yksikölle on määritelty yksi lääkehoidosta vastaava sairaanhoitaja, aiemman kahden sijaan.

Riittävä hoito turvattava myös öisin

Avi toteaa, ettei Koivumäen asumispalvelujen henkilökuntamitoitus ole ollut kaikkina aikoina riittävä. Se pyytää Hausjärven kunnalta lokakuun loppuun mennessä selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin yksikössä on ryhdytty riittävän yöaikaisen hoidon turvaamiseksi.

– Koivumäen asumispalveluyksikön toinen yöhoitaja on niin sanottu avoyöhoitaja, joka vastaa vuoron aikana ajoittain toisen yksikön hälytyksiin. Lisäksi yksikön kokonaismitoituksen – 0,64 hoitajaa per asukas – painopiste on päiväaikaisessa hoidossa. Kunta järjestää talon avoyöhoidon jatkossa niin, ettei se kuormita asumispalveluyksiköitä, Suorsa-Salonen kertoo.

Yöpaasto korkeintaan 11 tuntia

Avi kehottaa Koivumäen asumispalveluyksikön vastuuhenkilöitä ryhtymään toimenpiteisiin asiakkaiden riittävän ravinnonsaannin turvaamiseksi. Yöpaaston kesto saa olla korkeintaan 11 tuntia, ei 13 tuntia.

– Tähän on reagoitu siten, että yöhoitajat tarjoavat asukkaille ruokaa aktiivisesti aina asukkaiden hereilläoloaikana. Asukkaille on ollut tähänkin asti tarjolla jatkuvasti välipaloja hedelmistä voileipiin ja jugurttiin, Suorsa-Salonen sanoo.

Lisäksi avi havaitsi joitain puutteita lähinnä yövuorojen asiakaskirjauksissa. Kirjaamistakin on perusturvajohtajan mukaan sittemmin parannettu ja parannetaan edelleen.

Parannuksia jatketaan

Suorsa-Salosen mukaan kunta suhtautuu avin päätökseen ”erittäin vakavasti” ja tulee edelleen jatkamaan korjaavaa muutostyötä.

Avi antoi ratkaisunsa 12. elokuuta. Hausjärven perusturvalauta merkitsi sen tiedoksi viime maanantain kokouksessaan ja ”huomioi yöhoidon henkilöstön resursointitarpeet vuoden 2021 talousarviossa”.

Koivumäen asumispalveluissa on 39 pitkäaikaispaikkaa ja neljä lyhytaikaista intervallipaikkaa. HÄSA

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic