Kanta-Häme

Avi moittii Janakkalaa vanhusten ulkoilutuksesta

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mielestä vanhusten riittävä ulkoilutus ei ole toteutunut ympärivuotisesti ja kaikilta osin Turengin Tapailakodissa. Avi kehottaa Janakkalan kuntaa noudattamaan apulaisoikeusasiamiehen määrittämiä periaatteita vanhusten ulkoilussa ja liikunnassa.

Avin ratkaisu liittyy janakkalalaisen Jorma Talikan tekemään laajaan kanteluun äitinsä hoidosta. Kuntaa syytettiin lukuisista laiminlyönneistä 10 vuotta kestäneen hoitosuhteen ajalta, muun muassa hygieniaan, tilojen siisteyteen, fysioterapian puutteeseen, kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun liittyen.

Ulkoilutusta lukuun ottamatta aluehallintovirasto ei kuitenkaan nähnyt moitittavaa Tapailakodissa annetussa hoidossa.

Pitkään puheena

Perusturvajohtaja Matti Valtosen mukaan avin päätös ei tullut ”järisyttävänä uutisena”.

– Vanhusten ulkoilutuksesta on puhuttu pitkään meillä ja muualla. Nyt meidän täytyy pohtia, mitä tarkoittaa riittävä ulkoilu? Helposti määriteltäviä rajoja asialle ei ole, Valtonen pohtii.

Millä tavalla Janakkala aikoo parantaa tilannetta?

– Yritämme miettiä toimintatapojamme uusiksi sisäisen keskustelun kautta. Voimmeko hyödyntää esimerkiksi vielä enemmän vapaaehtoisten ja omaisten panosta?

Aikooko kunta ohjata lisärahoitusta ulkoilutuksen järjestämiseen?

– Lisää rahaa tai hoitajaresurssia ei ole luvassa. Työllistämiskuvioihin tehdään kuitenkin kunnassa isoja satsauksia, joten ratkaisu voisi löytyä sieltä, Valtonen pohtii. (HäSa)