Kanta-Häme

Avi pyytää selvitystä toimeentulotuen viivästyksistä

Täydentävän toimeentulotuen hakemuksista 14 prosenttia käsiteltiin liian hitaasti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on jälleen pyytänyt selvitystä Hämeenlinnalta kuntien vastuulla olevan täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen saatavuudesta.

Avin mukaan tuen saatavuus on heikentynyt viime syksystä lähtien useilla paikkakunnilla viraston toimialueella.

THL:n huhtikuussa tekemän kyselyn perusteella alueen kunnista ja kuntayhtymistä 12 ei selviä riittävän hyvin hakemusten käsittelystä. Viime vuoden lokakuussa kerättyjen tietojen perusteella viivästymisiä oli kahdeksassa kunnassa tai kuntayhtymässä.

Huhtikuussa tehdyn uuden seurannan perusteella tilanne Hämeenlinnassa oli selvitysten välillä huonontunut, sosiaalihuollon ylitarkastaja Sari Luukko kertoo.

Harvalta kunnalta on jouduttu pyytämään selvitystä kahdessa seurannassa peräkkäin.

– Tällaisia kuntia oli Hämeenlinna mukaan lukien viime vuoden lokakuussa ja tämän vuoden huhtikuun selvityspyynnöissä seitsemän, Luukko sanoo.

 

Hämeenlinnan aville antaman selvityksen mukaan kaupungille tuli viime vuoden marraskuun alusta kuluvan vuoden helmikuun loppuun mennessä ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen hakemuksia vireille 2 254 kappaletta. Näistä lakisääteisen yli 7 arkipäivän käsittelyajan ylittäneiden hakemusten määrä oli 14 prosenttia.

Valtaosa hakemuksista oli vireillä ikäihmisten palveluissa. Käsittelyn myöhästyminen johtui henkilöstön vajauksesta.

Etelä-Suomen avi on pyytänyt selvitykset Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä (Eksote), Espoosta, Heinolasta, Helsingistä, Hämeenlinnasta, Kirkkonummelta, Kotkasta, Kouvolasta, Nurmijärveltä, Porvoosta, Sipoosta ja Siuntiosta.

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen jäi kuntien tehtäväksi sen jälkeen, kun toimeentulotuen perusosa siirrettiin vuoden 2017 alussa Kelan tehtäväksi.

Myös toimeentulotuen perusosan käsittelyssä on ollut viivytyksiä, mikä on näkynyt muun muassa lisääntyneenä seurakunnan diakoniatyön kysyntänä. HÄSA

Päivän lehti

25.1.2020