Kanta-Häme

Avi tehostaa toimeentulotuen valvontaa Hämeessä

Lopella ja Hausjärvellä sekä lastensuojelutarpeen selvitysten että toimeentulotukihakemusten käsittely venyy reippaasti yli lakisääteisten aikojen.

Käsittelyajat saattavat vauhdittua, kun aluehallintovirasto käynnistää lastensuojelulain mukaisten määräaikojen ja toimeentulotukihakemusten määräaikojen valvonnan. Kyse on valtakunnallisesta valvonnasta.

Kanta-Hämeessä lastensuojelun määräaikojen valvonnan alaisiksi joutuvat Forssan hyvinvointikuntayhtymä, Hausjärvi, Janakkala ja Loppi. Toimeentulotuen määräaikojen valvonta koskee Forssaa, Hausjärveä, Hämeenlinnaa, Janakkalaa, Loppea ja Riihimäkeä.

Kun kiireisen toimeentulotukihakemuksen käsittely saisi kestää seitsemän arkipäivää, Lopella joka enemmän kuin joka toinen asiakas joutuu odottamaan päätöstä yli yhdeksän arkipäivää ja Hausjärvellä joka kymmenes.

Lastensuojelu laahaa perässä

Lastensuojelutarpeen selvitystarve pitäisi ratkaista myös seitsemässä arkipäivässä, mutta yli 20 prosenttia tapauksista vie Riihimäellä enemmän aikaa. Vain puolet lastensuojeluasioista pystytään käsittelemään lain edellyttämässä kolmessa kuukaudessa Riihimäellä ja Hausjärvellä.

Lopella kolmen kuukauden määräajassa käsitellään 70 prosenttia lastensuojeluasioista.

Hämeenlinnassa toimeentulotukiasiakkaista 3,8 prosenttia joutuu odottamaan yli yhdeksän arkipäivää päätöstä hakemukseensa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella lastensuojelulain määräajat ylittyivät viime vuoden huhti-syyskuussa 22 kunnassa. Toimeentulotukilain määräajat ylitettiin viime lokakuussa 31 kunnassa. (HäSa)