Kanta-Häme

Avin keskuspaikan kohtalo vaakalaudalla

Valtiovarainministeriön esitys Hämeenlinnasta aluehallintovirastojen (avi) kootun hallinnon uutena keskuspaikkana jäi pöydälle alueellistamisen koordinaatioryhmän torstaisessa kokouksessa.
 
Kokoukseen osallistuneiden maakuntajohtajien Olav Jernin ja Pauli Harjun sekä erityisavustaja Otto Anderssonin mukaan sijoittamisselvitys sisälsi virheellisiä tietoja, jotka olisi korjattava ennen koordinaatioryhmän lausunnon antamista.
 
Kyseiset henkilöt olivat toimittaneet selvityksen väitetyistä virheellisyyksistä asiaa hoitaville virkamiehille.

Henkilöstömäärä määrää

Sijoittamisalueen tärkeänä kriteerinä on pidetty sitä, millä tavoin avin henkilöstö on sijoittunut maantieteellisesti. Kaupungit on pisteytetty muun muassa avin henkilöstömäärän mukaan. Se kaupunki, joka on saanut eniten pisteitä, on valittu sijoittamisselvityksessä paikkakunnaksi, jonne keskuspaikkaa esitetään.
 
Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtajan Pauli Harjun mukaan Hämeenlinnassa on vähemmän henkilöstöä kuin selvityksessä annetaan ymmärtää, sillä mukaan on laskettu myös Helsingissä työskentelevät henkilöt.
 
– Jos aitoa alueellistamisen tehtävää todella halutaan toteuttaa, on pistelasku suoritettava uudelleen. Tällöin myös järjestys menisi uusiksi.
 
Mukana olevat paikkakunnat ovat Hämeenlinnan lisäksi Turku, Mikkeli, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi. Harju uskoo, että uusi pistelasku koituisi Oulun voitoksi.

Asiasta päätetään ensi viikolla

Hämeenlinnassa sijaitsevaa Etelä-Suomen avia on esitetty keskuspaikaksi ainakin sijaintinsa, kaksikielisyytensä ja kokonsa puolesta.
 
Myös valtiovarainministeriön selvityksessä on todettu, että Hämeenlinnassa on tällä hetkellä lukumääräisesti eniten hallintohenkilöstöä ja sillä on valtakunnallisesti paras kokemus isojen massojen hoitamisesta.
 
Valtiovarainministeriön ylitarkastaja Mikko Saarinen vahvistaa saaneensa selvityksen väitetyistä virheellisyyksistä perjantaina. Selvitykseen on määrä tehdä vastine ja toimittaa se koordinaatioryhmälle ensi viikon tiistaihin mennessä.
 
Tämän jälkeen asia käsitellään kirjallisesti siten, että koordinaatioryhmän jäsenten tulee ilmoittaa kantansa asiaan torstain aikana.
 
– Tarkoitus on arvioida, onko kyse todella virheistä vai erilaisista tulkintatavoista sekä onko niillä vaikutusta sijoituspaikan valintaan, Saarinen muotoilee.

Ei pelkkää matematiikkaa

Hämeen maakuntajohtaja Timo Reina uskoo Hämeenlinnan mahdollisuuksiin keskuspaikkana.
 
– Luotan siihen, että valtionvarainministeriön sijoittamisselvitys on kattava. Esityksen mukaan Hämeenlinna on toiminnallisesti paras paikka keskukselle, ja ihmettelisin suuresti, jos tämä valituksen myötä muuttuisi.
 
Reina muistuttaa, ettei keskuspaikan valinta ole pelkkää matematiikkaa.
 
– Tässä kootaan valtakunnallista toimintoa arvioiden sitä, mistä kaupungista on parhaat edellytykset johtaa suurta kokonaisuutta. Alueellistamiseen tietysti liittyy se, että kaikki hakevat perusteluita oman alueensa hyväksi.
 
Mikäli valtionvarainministeriön esitys toteutuu, vahvistaisi se Hämeenlinnan roolia ainakin hallinnollisesti.
 
– Pidemmällä aikataululla se varmasti myös merkitsisi lisää työpaikkoja. (HäSa)
 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic