Kanta-Häme

”Avin pääpaikka on lopulta poliittinen päätös”

 

Hallituksen kaavailemassa aluehallintouudistuksessa aiotaan yhdistää kaikki Suomen kuusi aluehallintovirastoa (avi) yhdeksi organisaatioksi. Etelä-Suomen avi on Suomen suurin aluehallintovirasto, jonka toimialueella asuu 40 prosenttia maan väestöstä.

Päätoimipaikka on nykyisin Hämeenlinnassa. Etelä-Suomen avin ylijohtaja Minna Karhunen uskoo, että Hämeenlinna on varteenotettava vaihtoehto uuden viraston päätoimipaikaksi.

– Se on lopulta poliittinen päätös, mihin päätoimipaikka tulee. Etelä-Suomi olisi looginen paikka, koska täällä ovat suurimmat volyymit, sanoo Karhunen.

Hämeen liiton maakuntajohtaja Timo Reina myös arvioi, että Hämeenlinnan lähtökohdat ovat hyvät, jos päätoimipaikka ylipäänsä päätetään perustaa.

– Avin hallintopalvelut on keskitetty jo Hämeenlinnaan. Asiaperusteet ovat vahvat, Reina kertoo.

ALUEHALLINTOVIRASTOJEN organisaatiouudistus on osa sote- ja maakuntahallintouudistusta, joiden on määrä astua voimaan tammikuun alussa 2019. Kaikkiaan uudistusten tavoitteena on, että julkisen talouden menot olisivat kolme miljardia euroa nykyistä alhaisemmat vuoteen 2030 mennessä.

Ylijohtaja Karhusen mielestä avien organisaatiouudistus voitaisiin panna täytäntöön jo vuonna 2018.

– Siirtymäaika on aika pitkä, kun on kyse olemassa olevien toimintojen sulauttamisesta, Karhunen arvioi.

Hän pitää hallituksen päätöstä tervetulleena, koska se yhtenäistäisi päätöslinjaukset ja jakaisi työtaakkaa muiden avien kesken. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on Karhusen mukaan jo nyt vahvasti ylityöllistetty.

Hän myös uskoo hallituksen sanaan, että henkilöstöä ei lähdetä siirtämään hallintouudistuksessa.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic