Kanta-Häme

Hämeen poliisi avin seurannassa: Suuri työmäärä aiheuttaa haitallista kuormitusta etenkin rikostutkinnassa

Poliisi on kehitellyt viime vuosina tutkintamallia, jolla halutaan helpotusta talousrikosten pitkiin tutkinta-aikoihin. Kuva: Kimmo Penttinen
Kuvituskuva: Kimmo Penttinen

Liiallinen työmäärä ja jatkuva kiire aiheuttavat haitallista kuormitusta poliisin ammatissa ja erityisesti rikostutkinnassa, selvisi Etelä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) poliisiin viime ja tänä vuonna kohdistamassa työsuojeluvalvonnassa.

Valvonta kohdistui Poliisihallitukseen sekä poliisiasemiin pääkaupunkiseudulla, Hämeen poliisin alueella ja Kaakkois-Suomessa.

Tarkastuksia tehtiin yhteensä 58. Tarkastuksilla valvottiin laajasti työsuojeluun liittyviä asioita.

Eniten puutteita löytyi psykososiaalisen kuormituksen hallinnassa. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee huolehtia, ettei haitallinen kuormitus vaaranna työntekijöiden terveyttä.

 

Valvotuissa poliisin yksiköissä haitallista kuormitusta aiheuttivat erityisesti rikostutkinnassa liian suuri työmäärä, jatkuva kiire ja työn jatkuva keskeytyminen.

Poliisissa on tehty kuormituksen vähentämiseksi toimenpiteitä, mutta ne eivät Avin mukaan olleet riittäviä tai kohdistuivat vääriin asioihin. Esimerkiksi pelkkä töiden organisointi ja koulutukset eivät riittäneet poistamaan haitallista kuormitusta, joka johtuu liiallisesta työmäärästä.

Tarkastuksilla saatujen tietojen mukaan poliisien kokeman haitallisen kuormituksen taustalla on usein se, että rajalliset määrärahat edellyttävät työntekijöiden vähentämistä samalla, kun työmäärä on kasvanut.