Kanta-Häme

Avioliittoaloite kirkolliskokouksen käsittelyyn – äänivaltainen ministeri ei aio puuttua

Tällä viikolla alkava Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokous saa käsiteltäväkseen aloitteen, joka tähtää muuttamaan kirkon avioliittokäsitystä.

22 kirkolliskokousedustajaa on allekirjoittanut aloitteen, jossa halutaan Suomen evankelisluterilaisen kirkon avioliitto koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja. Allekirjoittajien joukossa on lukuisia pappeja.

Aloitteen pääsy jatkokäsittelyyn on kirkolliskokouksessa kuitenkin tiukilla, arvioi aloitetta ajava pappi, Raudaskylän kristillisen opiston rehtori ja kirkolliskokousedustaja Jukka Hautala.

Aloite tulee aikataulusta riippuen lähetekeskusteluun tiistaina tai keskiviikkona. Lähetekeskustelun ensisijainen tarkoitus on päättää, mihin kirkolliskokouksen valiokuntaan aloite siirretään käsiteltäväksi. 

Keskustelussa voidaan kuitenkin esittää aloitteen hylkäämistä ilman jatkokäsittelyä, ja jos hylkäämisestä äänestetään, sen kumoaminen vaatisi yli puolta äänioikeutetuista jäsenistä.

Kirkolliskokouksessa on 109 edustajaa, jolloin jatkokäsittelyyn pääsy vaatisi, että aloitetta tukee 55 edustajaa. 22 allekirjoittaneen lisäksi aloitetta kannattaa Hautalan mukaan muitakin kokousedustajia.

– Se on mahdollista, mutta aika tiukka se (äänestys) tulee joka tapauksessa olemaan, Hautala kertoo Lännen Medialle.

Äänivaltaisten kirkolliskokousedustajien joukossa on myös valtioneuvoston edustajana opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Grahn-Laasonen osallistuu kirkolliskokoukseen tiistaina. Hän kertoo aikovansa pidättäytyä puuttumasta kirkon opillisiin asioihin, kuten valtioneuvoston edustajan on ollut tapana.

– Aion jatkaa tällä johdonmukaisella linjalla. Minulla on oma mielipide asiasta, ja se ei ole mikään salaisuus. Kirkon kannan avioliittolakiin ja siitä nouseviin kysymyksiin ratkaisevat kuitenkin kirkolliskokouksen valitut edustajat – se ei ole valtion tehtävä, Grahn-Laasonen vastaa avustajansa välityksellä.

Grahn-Laasonen äänesti eduskunnassa sukupuolineutraalin avioliiton puolesta vuonna 2014.

Jatkokäsittely vasta ensimmäinen askel

Avioliittokäsityksen muutos on kirkossa kuitenkin vielä monen mutkan takana, vaikka aloitteelle aukeaisikin tie jatkovalmisteluun. Valiokuntien on saatava mietintönsä valmiiksi, ja asia palautuisi aikanaan lopulta kokouksen täysistunnon käsiteltäväksi.

Käsittelyaikojen vuoksi on epätodennäköistä, että aloitteesta tulisi lopullinen päätös kevään kokouksessa. Aloitteen lopullinen läpimeno puolestaan vaatisi, että sitä kannattaisi kolme neljäsosaa kirkolliskokousedustajista.

Hautala sanoo, että aloitteen tavoitteena on saada kirkolliskokous tekemään asiasta linjaus. Viime syksynä kokous asetti piispainkokouksen valmistelemaan selvitystä avioliiton merkityksestä kirkolle, mutta Hautalan mielestä selvitys kuitenkin kiertää kysymystä kirkon avioliittokäsityksestä eikä ota siihen suoraan kantaa.

– On outoa, että meillä muuttui tilanne toimintaympäristössämme, eikä kirkko päivitä tai pysty tekemään siihen liittyvää pohdintaa asian oikealla nimellä, Hautala toteaa viitaten maaliskuun alussa muuttuneeseen avioliittolakiin.

Hautala toivoo, että kirkko voisi siirtyä jo eteenpäin jatkuvasta avioliittokeskustelusta.

– Toivon kuitenkin, että aloitteemme saisi kunnon ja asiallisen käsittelyn.

Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin, ja se kokoontuu kahdesti vuodessa. Kirkolliskokouksessa puhetta johtaa arkkipiispa Kari Mäkinen.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic