Kanta-Häme

Avohuollon asiakasmäärät laskussa lastensuojelussa

Lastensuojelun avohuollon asiakasmäärät ovat Hämeenlinnassa laskussa.

Vielä vuosi sitten keväällä avohuollon tukitoimenpiteiden piirissä oli 845 alle 17-vuotiasta lasta. Tämän vuoden helmikuussa vastaava luku oli 593. Viimeisten 12 kuukauden keskiarvo on 742 lasta.

Palvelupäällikkö Marja Hännisen mukaan lukema on matalin vuosikymmeneen.

– Lastensuojeluasiakkuuksia on voitu purkaa hyvillä mielin viime kesästä tähän päivään saakka yhteensä 133. Heidän asiansa on saatu kuntoon. Mukana on pieni määrä myös 18 vuotta täyttäneitä.

Avohuollon piirissä olevat lapset asuvat kotona, jonne perheet saavat tukea.

– Se on perheen kanssa tehtävää pulmien ratkomista. Perheet ovat saaneet odottamatta ja jonottamatta nopeasti apua alkutilanteessa, jossa sen saaminen on tarpeellisinta.

Avohuollon kustannukset laskivat yhteensä yli puolella miljoonalla eurolla vuosina 2014–2015. Tällä hetkellä kustannukset ovat noin kolme ja puoli miljoonaa euroa.

– Kesällä 2015 ostopalvelujen ja asiakkuuksien kustannukset lähtivät laskuun. Hyvää tulosta kuitenkin söivät sijaishuollon kustannukset, jotka nousivat 780 000 eurolla, tilaajapäällikkö Jari Pekuri kertoo.

Pekurin mukaan yhden lapsen laitossijoitus maksaa vuodessa noin 110 000 euroa, kun taas sijaisperheessä noin 40 000 euroa.

Viime vuonna huostaan otetuista lapsista 51 prosenttia asui sijaisperheissä.

– Tavoite on, että parin vuoden aikana perhehoidossa asuisi 60 prosenttia sijoitetuista lapsista.

Hämeenlinnassa tehdään keskimäärin 20 huostaanottoa vuositasolla.

– Jos niitä olisi vähemmän, se olisi merkki siitä, ettemme hoitaisi työtämme, Hänninen huomauttaa.

Tavallisesti lastensuojelun asiakkaaksi tullaan joko yksityisen ihmisen tai viranomaisen tekemän ilmoituksen kautta.

Viime vuonna ilmoituksia tehtiin 1671, mutta asiakkaiden lukumäärä on 977. Vastaavat luvut vuonna 2014 olivat 1541 ilmoitusta ja 912 asiakasta.

– Se tarkoittaa sitä, että samoista lapsista on tehty useita ilmoituksia. Se kertoo myös ihmisten valveutuneisuudesta. Älytään olla huolissaan, Hänninen sanoo.

Nykyinen sosiaalihuoltolaki tuli voimaan huhtikuussa. Ministeriön asettaman tavoitteen mukaan lastensuojelun asiakasmäärän pitäisi laskea kolmivuotisen siirtymän aikana radikaalisti.

– Oikeaan suuntaan ollaan menossa, mutta paljon on töitä tehtävänä. Tosin lastensuojelutyö on sellaista, ettei äkkikäänteiltä voi välttyä.

Lastensuojelutyö on päättymätön savotta.

– Niin sen kuuluukin olla. Jos joku kuvittelee, että elämme joskus paratiisissa, jossa ei lastensuojelua tarvita, hän elää harhamaailmassa. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic