Kanta-Häme

Avoimet ovet ja urheiluautot houkuttelivat tuhansia Vanajanlinnaan

Vanajanlinnan lehmuskujan maisema on poikkeuksellisen kaunis, mutta kauneuden syynä ei ole syyssää.

Suomen Urheiluautoilijoiden järjestämä autotapahtuma sai alan harrastajat tuomaan ajokkinsa pihan tuntumaan jo kolmatta kertaa. Kaikkiaan linnan miljööseen oli pysäköity noin 430 museo-, GT- ja urheiluajokkia.

Parkkipaikalla törmäsi ensimmäisenä klassisiin Caterham-kilpureihin, ja Ferrarit, Maseratit ja muut urheiluautot olivat puolestaan täyttäneet pihatien.

– Vanajanlinnan miljöö sopii tälle tapahtumalle todella hyvin, Suomen Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Jarmo Heinonen kertoo.

Näyttelyn varsinaiset helmet oli kuitenkin sijoitettu pihamuurien sisäpuolelle. Pehtoorilan eteen oli pysäköity yksi harvinaisuus, nimittäin Studebaker Dictator Regal Roadster vuodelta 1935.

Kyseinen Studebaker on ainut laatuaan Suomessa.

– Auto on tullut eräälle pohjanmaalaiselle tilalle uutena, ja se säästyi sodasta. Auto oli 1970-luvulla Svartvikin automuseossa, jonka perikunnalta hankimme auton aikanaan, Studebakeria kauppaamaan tulleen Triangle Motor -yhtiön toimitusjohtaja Risto Paunonen sanoo.

Haarniskoja ja historiaa

Avoimen autonäyttelyn lisäksi Äikäälän tiluksille väkeä saapui itse Vanajanlinnan takia, kun linnassa järjestettiin kolmannet avoimien ovien päivät. Iltapäivään mennessä alueella oli vieraillut yli 6 000 ihmistä.

Vanajanlinnan johtaja, linnanrouva Maarit Vihma on tyytyväinen siihen, miten hyvin tilaisuudet vahvistivat toisiaan. Linnan opastetut kierrokset piti korvata ulkona tapahtuvalla opastuksella, kun ihmisiä saapui niin paljon paikalle.

Avoimien ovien päivät myös onnistuivat markkinointitempauksena. Vihman mukaan varauksia tehtiin päivän aikana erilaisiin tilaisuuksiin.

– Tämä ylitti meidän kaikki odotuksemme. Meistä on ihanaa, että saamme paikkakuntalaisia täällä käymään. Asiakaskuntamme tulee kuitenkin muualta kuin maakunnasta, pääkaupunkiseudulta ja myös paljon ulkomailta, Vihma sanoo.

1900-luvun alusta peräisin olevassa linnarakennuksessa riittää tutustumista. Vanajanlinnan alimmassa kerroksessa sijaitseva holvikattoinen viinitupa riistamaalauksineen viehätti ainakin Esko Ruottista, Eelis Ruottista ja Hanne Tapanista.

– Vanajanlinna on tehnyt vaikutuksen, mutta viinitupa erityisesti. Tässä näkee hyvin sen, miten entisaikana on rakennettu, Esko Ruottinen kertoo. (HäSa)

Menot