Kanta-Häme

Avustajakoira toi Sinivuoren Topille uuden elämän

Tervakoskelaisen Topi Sinivuoren ovenpielessä lukee: tässä asuu Chili ja hänen taloudenhoitajansa Topi. Neliraajahalvauneen Sinivuoren elämänkumppani osaa tuoda kännykän, poimia maasta pudonneet kolikot, vetää sukat jalasta, tyhjentää ja täyttää pyykkikoneen sekä avata ovia ja tilata hissin.
 
Seitsemänvuotias labradorinnoutaja Chili on yksi maan 60 avustajakoirasta. 
 
– Olemme kuin paita ja peppu. Chili seuraa minua melkein kaikkialle. Konsertteihin en ota Chiliä mukaan ja jalkapalloharjoituksista pidän sen poissa. Treeneissä on liikaa liikkuvia osia koiralle, sanoo Tervakosken padon B-junioreita valmentava Topi.
 
Viimeisen reilun vuoden Topi on puuhannut jalkapallon haasteottelua HJK:n naisten ja julkkiksista koostuvan joukkueen kesken Helsingin olympiastadionilla. Hyväntekeväisyysottelulla on tarkoitus lisätä avustajakoirien määrää kolmella.
 
– Tavoite on kova, mutta avustajakoirista on huutava pula. Yhden koiran koulutus maksaa 20 000 euroa. Näkövammaisille koiran maksavat sairaanhoitopiirit, mutta avustajakoirat, kuten Chili, ovat pääosin lahjoitusvaroilla hankittuja.  Muutaman koiran on maksanut Raha-automaattiyhdistys.
 
Avustajakoirien vähyyteen on vain yksi syy ja se on rahanpuute.
 
Avustajakoirat voivat oppia terveydenhoitoakin
Suomessa on vain yksi kasvattaja, joka kouluttaa avustajakoiria. Koulutus kestää pari vuotta, mutta luonnetesteissä mahdollisesti paljastuvat heikkoudet lopettavat koulutuksen heti. Paras hakija ei välttämättä saa koiraa ensimmäisenä, koska koulutuksella pyritään rakentamaan isännästä ja koirasta sopiva pari.
 
– Koiran isäntä valitaan jo koulutuksen aikana, koska jokaiselle isännällä on omat henkilökohtaiset tarpeensa, joita varten koira saa oman erikoiskoulutuksensa. Kun koira luovutetaan, seuraa kahden viikon leiri, jossa koiran ja isännän yhteistyötä vielä testataan. Samalla isäntää opastetaan antamaan koiralle lisäkoulutusta.
 
Avustajakoirat voidaan opettaa muun muassa tarkkailemaan isäntänsä verenpainetta.
 
– Jos ihmisen tasapaino on heikko, voi koira oppia olemaan tukena kävelyssä. Chilin veli on opetettu vahtimaan, ettei isännän lisähappi pääse tyhjenemään.
 
Chili pakotti ulos neljän seinän sisältä
Sinivuori vammautui vuonna 2006, kun nuori mies oli ensimmäisiä viikkoja kesätöissä.
 
– S-mutka, huono näkyväisyys ja vastaantulija. Sen jälkeen olen pystynyt ottamaan tuettuna muutamia askeleita ja kädet toimivat osittain.
 
Onnettomuuden jälkeen kului pari vuotta oman identiteetin haussa. Chili toi Topille sananmukaisesti uuden elämän ja itsenäisyyden. Nuori mies oli jo hautautua neljän seinän sisälle, mutta Chili laittoi mieheen vauhtia.
 
– Chilin olemassaolo pakotti ulos neljän seinän sisältä. Ulos ei ole mukava lähteä, vaikka tiesin, ettei minun pitäisi jäädä kämpille videoita tölläämään. Chilin kanssa sellainen ei vain onnistu. Ilman Chiliä en olisi koskaan lähtenyt katsomaan yhtä Tervakosken Padon peliä, jonka yhteydessä kävi ilmi, että B-juniorit tarvitsivat valmentajaa, sanoo Sinivuori.

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic