Kanta-Häme

Avustuskoiran puutteessa Saara Auvinen päätti kouluttaa itselleen oman

Avustajakoiriin voi olla jopa kymmenen vuoden jono. Siksi Saara Auvinen päätti kouluttaa itselleen oman apurin.
Uuno osaa noutaa pyydettäessä hienosti sukan ja avainnipun nostaminenkin onnistuu jo.Kun Uuno oli kahdeksanviikkoinen, opetin sen ensin repimään sukan jalastani. Nyt olemme harjoitelleet sukan riisumista ja noutoa.

Ennen onnettomuutta Saara Auvisen elämään liittyivät läheisesti hevoset, mansikat ja joulu.

Auvinen oli unelmatyössään: hyvin työllistetty hevosalan yrittäjä, ratsastusvalmentaja ja ratsuttaja. Hän työskenteli ratsastuskouluissa ja piti yksityistunteja sekä kursseja. Säännöllisiin valmennusrinkeihin kuului noin 60 oppilasta ympäri Etelä-Suomen.

Hevostyön lisäksi Auvinen vastasi perheensä yrityksen Marjapuodin myymälöistä kouluttaen niihin vuosittain kymmeniä kesätyöntekijöitä. Joulun aikaan Auvinen teki somistuksia ja hoiti jouluaiheisia pop up -kauppoja.

Tavoitteet ratsastuksellisesti olivat korkealla. Vuonna 2011 Auvinen pääsi Belgiaan olympiaratsastaja Karin Donckersin valmennukseen.

Kaikki vain muuttui elokuussa 2014.

Siitä päivästä Auvinen ei muista mitään. Toiset kuitenkin kertoivat, että hän lensi hevosen selästä hiekkakentälle noin kahdesta ja puolesta metristä. Hevonen jotenkin pelästyi ja pillastui.

– Tapaturmapäivänä sain Töölön sairaalassa heti aivovamma- ja niskavammadiagnoosin. Minut lähetettiin jatkotutkimuksiin HYKSin Aivovammapoliklinikalle.

Ensin Auvisen aivovamma luokiteltiin keskivaikean ja vaikean rajalle. Keväällä 2015 HYKSissä aivovamma määritettiin vaikeavammaisuutta vastaavaksi, haittaluokkaan 11 kuuluvaksi. Luokitus voidaan tehdä vasta noin vuoden kuluttua tapaturmasta, jotta nähdään, mitkä vammat ovat pysyviä ja koska luokitusta edeltävät laajat ja pitkäkestoiset tutkimukset.

– Ensin oli kaikille helpotus, että selvisin hengissä. Sitten tuli järkytys, miten tapaturma muutti toimintakykyni.

Seurauksena oli valtava neurologinen väsymys ja muita kognitiivisia oireita, muistiongelmia ja keskittymisvaikeuksia, kipuja erityisesti niskassa ja päässä. Niskavamma aiheuttaa Auviselle edelleen kovia kipuja ja vaikeuttaa tavaroiden nostamista. Raajoissa on huono hienomotoriikka, jalat laahaavat ja kädet tärisevät.

Vammoja ei aina ulkoisesti huomaa, mutta Auvinen kärsii niistä joka päivä.

– En tunne nälkää enkä janoa. Suun tuntoaisti on kärsinyt ja hajuaisti vaurioitunut. Kävely oli aluksi vaikeaa sekä hidasta, vieläkin huonoimpina päivinä kävely takkuaa.

– Minulla on henkilökohtainen avustaja, joka auttaa kaikissa arjen toiminnoissa. Tällä hetkellä saan Kelan vaikeavammaisen kuntoutusta eli vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, joka sisältää fysioterapiaa ja neuropsykologista kuntoutusta.

Auvisella oli onnettomuuden aikana yrittäjän täyskattava vakuutus LähiTapiolasta. Vakuutuksen piti korvata tapaturman sattuessa ilman maksukattoa ansionmenetys, avustajan palkka, apuvälineet, lääkkeet ja kuntoutus.

LähiTapiola on kuitenkin korvannut vain murto-osan siitä kuntoutuksesta, jota neurologit ja muut terveydenalan ammattilaiset ovat Auviselle suositelleet. Vakuutusyhtiön mielestä Auvinen on työkykyinen, vaikka muun muassa HYKSin lääkärinlausunnot väittävät toisin. Taistelu LähiTapiolaa vastaan jatkuu jo neljättä vuotta.

Onnettomuuden jälkeen Auviselle ehdotettiin nopeasti avustajakoiraa. Se oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä valmiisiin avustajakoiriin voi olla jopa kymmenen vuoden jonot. Silloin ajatus Uunosta alkoi tassutella hiljalleen mieleen.

– Pitkän harkinnan jälkeen päädyin itse lähteä kouluttamaan avustajakoiraa itselleni.

Sopivaa pentuetta Auvinen etsi pitkään, sillä avustajakoirien tulee olla hyväluonteisia, rohkeita ja täysin terveitä. Joulukuussa 2016 viimein tärppäsi, kun eräs suklaanruskea nappisilmä vakuutti heti välittömällä ja ystävällisellä luonteellaan.

– Kun kävimme katsomassa tätä pentuetta, Uuno tepasteli syliini. Silloin tiesin, että tässä on minun Uunoni.

Koulutustyö alkoi heti Uunon saavuttua kotiin. Ensin seurasi tarkka sosiaalistaminen ja hyvän suhteen muodostaminen.

Murrosikään eli noin 7–8 kuukauteen asti kaikki sujui kuin tanssi. Sen jälkeen Uunoa alkoivat tytöt kiinnostaa ja muiden koirien ohittamisesta tuli haasteellista.

– Uuno on sosiaalinen, rohkea ja tarvittaessa hyvin aktiivinen. Lepohetken koittaessa se ottaa kyllä rennosti, Auvinen nauraa.

Nyt Uuno on puolitoistavuotias, energinen labbis, mutta vielä koulutuksessa. Käyttöönottotestiin eli avustajakoiran viralliseen lopputenttiin Uuno on menossa mahdollisesti keväällä 2019.

– Uuno läpäisi avustajakoirien luonnetestin loistavasti. Tuomari taisi sanoa, että harvoin näkee näin rohkeaa koiraa. Testissä katsottiin, miten koira reagoi esimerkiksi paukkeeseen ja pelottaviin asioihin.

Työtehtäviä Uunolla tulee olemaan paljon. Niihin kuuluvat muun muassa Auvisen kävelyn tukeminen tämän voinnin ollessa heikko, vaatteiden riisumisessa auttaminen, tavaroiden nostaminen ja mahdollisesti alhaisen verensokerin ilmoittaminen.

– Tavaroiden noutamisen Uuno oppi itsenäisesti, muun muassa hakemalla halkoja grilliin tänä kesänä mökillämme Humppilassa.

– Kun koira tekee jotain asiaa, jonka haluan kehittyvän käytökseksi, palkitsen siitä. Ensin Uuno kantoi keppejä ja palkitsin sitä siitä. Sitten yhdistin siihen sanan, vaihdoin esineitä ja niin Uuno oppi noutamaan tavaroita. On monta tapaa opettaa noutaminen, mutta koira oppii aina palkitsemisen ja leikin kautta. HäSa

Uuno Aputassu ja Saara

26-vuotias Saara Auvinen asuu nykyään Helsingissä Uunon ja puolisonsa, muusikko Sampsa Astalan kanssa. Perhe oleskelee kesäisin paljon mökillään Humppilassa.

Auvinen kirjoittaa omaa blogia, joka kertoo mm. hänen vammautumisestaan ja avustajakoiran koulutuksesta.

9. elokuuta 2016 Auvinen kirjoitti tilanteestaan Lähi-Tapiolan kanssa kipakan Facebook-postauksen. Se on tähän mennessä kerännyt yli 62 200 reaktiota, 17 094 jakoa ja 1 654 kommenttia.

Auvinen on ideoinut Kyllä kypärälle -kampanjan edistääkseen kypärän käyttöä kaikessa urheilussa.

Myös Uunolla on oma Facebook-sivu Uuno Aputassu. Siellä fanit voivat seurata Uunon koiranelämää ja kehittymistä tärkeään ammattiin.

Sivuilta löytyy runsaasti kuvia ja videoita, joissa on ainakin paljon uintia, koiraneitokaisia ja ylistystä Uunon suurelle rakkaudelle: nakeille.

– Halusin tuoda sivuilla esiin myös avustajakoirien tilannetta, pitkiä jonoja ja saada ihmisille tietoa avustajakoiran itsekouluttamisesta, Auvinen kertoo.

Päivän lehti

13.7.2020