Kanta-Häme Hämeenlinna

Axl Rose jäi kakkoseksi reggaeryhmä Laulurastaalle – Kulttiyhtye soittaa Suisto-klubilla

Kulttimainetta nauttiva reggaeyhtye työsti ensilevyään pidempään kuin Axl Rose viilasi viimeistä Guns N’ Roses -albumiaan.
Laulurastas runttaa reggaeta melankolisilla rytmeillä tänä perjantaina Suisto-klubilla. Kuva: Mikko Linsiö
Laulurastas runttaa reggaeta melankolisilla rytmeillä tänä perjantaina Suisto-klubilla. Kuva: Mikko Linsiö

Suomi-reggaen lipunkantaja Laulurastas on noussut tuhkasta ja palannut takaisin kuin feenikslintu. Tänä perjantaina Suisto-klubin lavalle nousee 11-päinen rytmiryhmä.

Vuosituhannen vaihteessa vaikuttanut jyväskyläläinen reggae-yhtye hajosi vuonna 2002, mutta heräsi eloon uudelleen 2013. Aika oli vain vahvistanut laulujen voimaa, joten yhtye päätti tehdä myös kesken jääneen levynsä loppuun.

 

Noin 20 vuotta tekeillä ollut debyyttilevy näki päivänvalonsa huhtikuussa.

– Albumin tekeminen alkoi jo 1990-luvun lopussa. Se on meidän Chinese Democracy. Siinä kesti pidempään kuin Gunnareilla, jota Axl Rose hinkkasi 15 vuotta, Laulurastaan laulaja Matti Pihl, alias Profeetta, naurahtaa.

Matkassa oli monta mutkaa. Yhtye oli ehtinyt hajota ja levyn äänite kadota. Profeetta ehti tahkota “sisäavaruuselektroa” Uusi Maailmanuskonto -yhtyeensä kanssa.

Vedenjakajana oli vuosi 2013, jolloin Laulurastaan piti vetää vain yksi synttärikeikka. Toisin kävi.

– Kun yhtyeeseen liittyivät Erno Haukkala (muun muassa Bad Ass Brass Band) ja Mikko “Micho Dread” Rossi, niin olihan levy tehtävä loppuun. Äänitimme levyn kokonaan uusiksi.

 

Yhtye purkitti syvää ja pimeää reggaeta pohjolasta massiivisilla rytmeillä ja Profeetan tulenkatkuisella rakkauden sanalla ryyditettynä.

– Soitamme enr:ää eli epic nordic reggaeta. Luonnehdinta on Janne “Puppa J” Siron keksimä. Matsku on aika junnaavan mollivoittoista ja rytmi melankolista ilman mitään feikki-imitaatiota jamaikalaisaksentista.

Koska levyn tekemiseen käytettiin aikaa, liikutaan Profeetan sanoituksissa pitkällä aikajanalla.

– Levy on aika levoton, hämmentävä. Siirtymä on Siionin virsien körttimäisestä veisaamisesta rakkauslauluun ja lapsenomaisesta huolesta ilmastoahdistukseen, Profeetta kiteyttää.

 

Laulurastas julkaisi 2000-luvun alussa pari seiskatuumaista vinyylisingleä. Siihen aikaan Suomessa oli reggaebuumi, josta suuren yleisön mieleen on parhaiten jäänyt Jukka Poika eri kokoonpanoillaan.

Radiosoittoa saivat myös muiden muassa myös Dashing Waves ja Soul Captain Band.

– Musiikistamme on letkeä rantareggae kaukana. Siitä johtuen kait tiukimmat reggaepuristit pitävät meitä bändinä, jossa on se paska suomirokkari laulajana, punk-taustainen Profeetta hymähtää.

Joka tapauksessa yhtye saavutti vuosituhannen vaihteessa kulttimainetta keikkailemalla vain harvakseltaan. Uuden levyn myötä aktivoitunut yhtye vakuutti yleisöä heinäkuussa Helsingin Alppipuistossa Elephantasy-piknikin pääesiintyjänä. Mukana oli myös hämeenlinnalainen The Blassics.

 

Laulurastas Suisto-klubilla (Verkatehtaankuja 7, Hämeenlinna) perjantaina 2. elokuuta. Showtime kello 23.