Kanta-Häme

Balettijohtaja tanssii Vanaja-salissa

Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve esiintyy Hämeenlinnassa 22. maaliskuuta. Harvinainen balettivierailu liittyy Kansallisbaletin kiertueohjelmaan, jonka isäntänä ovat Hämeenlinnan Sibelius-opisto ja Hämeenlinnan balettiopisto.

Greve esittää illan konsertissa prinssi Siegriedin roolin baletista Joutsenlampi. Hänen parinaan nähdään Andrea Lassáková.

Vuodesta 2008 Suomen Kansallisbaletin taiteellisena johtajana työskennellyt Kenneth Greve on työskennellyt muun muassa New York City Balletissa, Pariisin oopperan baletissa sekä Tanskan kuninkaallisessa baletissa, josta hän siirtyi Helsinkiin johtajan työhön.

Nykyisin hän esiintyy tanssijana vain harvoin ja vain erityistilaisuuksissa.

Maakuntakiertueen toinen tähtitanssija on hämeenlinnalaisille tutumpi. Hämeenlinnalaissyntyinen Linda Haakana esittää katkelman baletista Romeo ja Julia yhdessä Johan Pakkasen kanssa.

Yhteiset treenit …Sibelius-opiston kanssa

Kansallisbaletti kylässä -tapahtumat alkoivat viime syksynä. Ne ovat jatkoa Baletin kesäkiertueille, jotka saivat innostuneen vastaanoton ympäri Suomen.

– Se rohkaisi meitä suunnittelemaan muutakin kiertuetoimintaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Kenneth Greve sanoo.

Esityksen lisäksi Kansallisbaletin tanssijat tarjoavat paikallisille balettiharrastajille mahdollisuuden treenata yhden päivän ammattitanssijoiden kanssa. Paikallisen tanssiopiston opiskelijat pääsevät siis yhteiselle treenitunnille ja workshopeihin heidän kanssaan.

Vierailupäivä huipentuu yhteiseen esitykseen, jossa nähdään Kansallisbaletin tanssijoiden esittämiä katkelmia klassisista baleteista sekä nykytanssinumeroita.

Myös Sibelius-opiston ja Hämeenlinnan Balettiopiston tanssinopiskelijat tuovat näyttämölle omaa ohjelmaansa.

Madaltaa …tanssin kynnystä

Sibelius-opiston tanssin lehtori Heidi Wasko pitää Kansallisbaletin vierailua ainutlaatuisena mahdollisuutena opiskelijoille.

– Onhan se mielettömän hienoa, että he haluavat tulla tänne ja jakaa osaamistaan opiskelijoiden kanssa, hän sanoo.

Kenneth Greve pitää Hämeenlinnassa yhden treenitunnin edistyneimmille oppilaille. Teemu Tainio ohjaa nuorempia tanssijoita.

Lisäksi päivän harjoituksiin kuuluu kolme workshoppia muun muassa kehonhuollosta ja nykytanssista.

– Uskoisin, että tämä madaltaa kynnystä kun nähdään, että huipputanssijatkin ovat tavallisia ihmisiä ja että he ovat aikanaan aloittaneet samoista lähtökohdista kuin meidänkin opiskelijat, Wasko pohtii.

Opiskelijoille on luvassa lisäripaus jännitystä, sillä Veikkaus aikoo kuvata Kansallisbaletin ja opiskelijoiden yhteistä päivää. Pariminuuttinen pätkä esitetään aikanaan televisiossa Lottoarvonnan yhteydessä.

Hämeenlinnan lisäksi baletti vierailee maaliskuussa Savonlinnassa.

Kansallisbaletti kylässä -tapahtuman konsertti on Verkatehtaan Vanaja-salissa 22. maaliskuuta kello 18, ja se on tarkoitettu kaikelle yleisölle. (HäSa)