Kanta-Häme

Banaanikärpäseen tehoaa tötteröansa

Banaanikärpänen se pieni lentävä ötökkä, joka ilmaantuu etenkin syksyisin hedelmäkorien ja erilaisten makeiden appeiden ääreen. Lepaan Pikkuakassa on käytössä ansa, joka taatusti pyytää banaanikärpäset.
 
– Keksintö ei ole omamme, mutta otimme sen käyttöön, kun kuulimme siitä entiseltä kyläkauppiaalta. Ansa toimii erinomaisen hyvin, se pyytää sadoittain kärpäsiä. Viime syksynä banaanikärpäsiä oli huomattavasti enemmän kuin nyt, sanovat Erja Vehkalahti ja Terho Nevalainen.
 
Ansan rakentamiseen kuluu Nevalaiselta varttitunti. Sen jälkeen ei tarvitse kuin istua ja odotella.
Ansa koostuu yksinkertaisimmillaan lasipurkista ja paperitötteröstä sekä purkin pohjalle syötiksi asetetuista banaanin tai omenan viipaleista. Myös karviaismarja on erinomainen syötti.
 
– Viiniäkin voisi pohjalle laittaa, mutta se olisi viinin tuhlausta.
 
Teippi, paperitötterö ja lasipurkki riittävät
 
Paperi, mieluusti väriltään valkoinen, laitetaan tötterönä purkin sisään ja paperin ja purkinreuna tiivistetään teipillä. Teippaus on välttämätön, koska muutoin kärpäset mönkivät ylös lasipurkin reunan ja paperin välistä. Kärpäset pyrkivät valoa kohden mutta jäävät pyörimään lasia vasten, eivätkä osaa lentää suppilosta takaisin ulos, selittää Nevalainen.
 
Tärkeää ansan toimivuudessa on, että paperitötterön alaosa on halkaisijaltaan korkeintaan sentin verran.
 
– Muutoin kärpäset osaavat etsiytyä ulos tötteröä pitkin. Alaosastaan tötterön suu on 2–3 senttiä pohjasta irti. Ansan pyynti on hyvä. Laitoin sen ilta kahdeksalta ja seuraavana päivänä kärpäsiä oli kymmenittäin purkissa.
 
Moni Pikkuakan asiakaskin on innostunut kokeilemaan ansan toimivuutta. Uusia ehdotuksia on tullut. Vinkkien mukaan banaanikärpäsiä houkuttelevat muun muassa olut ja mehut. 
 
– Tämä lasipurkkiansa on kuitenkin huoleton. Se sotke, haise tai haittaa muutenkaan elämää. Yksinkertaisuus on joskus parempi kuin monimutkaiset ratkaisut, naurahtaa Nevalainen.
 

Päivän lehti

31.5.2020