Kanta-Häme

Bändien treenikämppä Punaportilla uhattuna

Basisti Ville Kankaanpäälle tuli monien muiden musiikinharrastajien lailla yllätyksenä lasten ja nuorten lautakunnan (lanula) tämänviikkoinen päätös luopua bändien treenaustiloista Punaportilla 1. kesäkuuta 2015 alkaen.

– Olihan se pieni sokki, mutta onhan tämä ollut ennenkin liipaisimella. Päätös oli tavallaan odotettu, kun viesti kaupungilta on mediassa ollut, että kaikesta pitää säästää. Totta kai tällaisista sitten tingitään.

– Omasta puolestani en aikuisena niin hirveän raivoissani ole, mutta nuoret, jotka ovat vasta aloittelemassa bänditouhua, häviävät tässä oikeasti. Heillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia lähteä hakemaan vapailta markkinoilta treenikämppää markkinahintaan.

Ei-pakolliset palvelut syynissä

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx vuokraa Punaportilta viittä treenikämppää Koulutuskuntayhtymä Tavastialta.

Kuukausivuokrat bändeille ovat olleet 103–175 euroa soittajien iästä riippuen. Oikeasti vuokrat ovat tätä suuremmat, mutta kaupunki on tukenut musiikinharrastajia maksamalla välirahan.

– Meillä on sellainen taloustilanne, että on säästettävä kaikista sellaisista palveluista, joita laki ei määritä, kuinka paljon niitä pitää järjestää. Säästämme aina mieluiten seinistä kuin henkilöstöstä, sanoo säästökohteita valmistellut nuoriso- ja lastenkulttuuripalveluiden palvelupäällikkö Noora Herranen.

– Vuosien varrella on tapahtunut selkeä muutos siihen suuntaan, että Punaportilla treenaa yhä vähemmän alaikäisten bändejä ja yhä enemmän aikuisten bändejä, Herranen perustelee bänditilojen joutumista säästölistalle.

Tavastia harkitsee vuokrausta

Mahdollista on, että Koulutuskuntayhtymä Tavastia jatkaa bänditilojen vuokrausta. Tätä ei ole kuitenkaan kuntayhtymän johtajan Jouni Haajasen mukaan ehditty vielä miettiä.

– Täytyy katsoa onko meillä tiloille omaa käyttötarvetta, mutta mahdoton ajatus ei ole, että tiloja vuokrattaisiin eteenpäin. Siitä kuitenkin lähdetään, että vuokra kattaa kustannukset.

– Bänditoiminta on kannatettavaa eikä kaukana Tavastiankaan ideologiasta. Onhan Punaportin treenikämpiltä noussut maailmanmaineeseen ainakin Turisas, Haajanen muistuttaa.

Nuorisotilojen jatkosta päätös keväällä

Säästölistalla oli alun perin myös Poltinahon skeittihallin tukemisen lopettaminen, mutta lanula päätti tiistaisessa kokouksessaan jatkaa tukemista. Tuki skeittihallille on 18 500 euroa vuodessa.

Kun nämä tuet vähennetään, nuoriso- ja lastenkulttuuripalveluiden säästöt ovat 54 300 euroa vuonna 2015 ja 104 500 euroa vuonna 2016.

Sen sijaan kaupunki aikoo luopua ensi kesäkuun alusta Rengon, Käikälän Kisapirtin ja Laaniityn Kaivohaan nuorisotiloista.

Noora Herrasen mukaan toiminta pyritään mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan kaupungin omistamiin koulutiloihin. Rengossa se tarkoittaisi uutta koulukeskusta, Kisapirtin osalta Kirkonkulman koulua ja Kaivohaan kohdalla tulevaisuudessa remontoitavia Tuomelan koulun tiloja.

– Kaikkien osalta en voi luvata, että toiminta jatkuu. Kevätkauden aikana tila-asiat pitää ratkaista yhteistyössä koulujen kanssa.

Arxin toimistotilatkin muuttavat

Arx-talossa Keinusaarentie 1:ssä toimivat nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut joutuvat säästösyistä luopumaan 4. kerroksen toimistotiloistaan ja siirtymään 3. kerrokseen, jossa toimii nyt saman yksikön taiteen perusopetusta antava Aimokoulu.

– Tiloja pitää tiivistää. Lisäämme Aimokoulun kakkoskerroksen käyttöastetta. Aimokoulun opetusta tulee osittain myös ykköskerrokseen, Herranen kertoo.

Mikä on viesti nuorille?

Kaupungin tilaajajohtaja Markku Rimpelä hiljenee hetkeksi, kun häneltä kysyy, mitä bändi- ja nuorisotilojen lopettaminen viestii hämeenlinnalaisnuorille.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa olemme pakotettuja näihin toimiin. Kyllä tämä sielusta itseäkin sattuu. Haluamme silti edistää Hämeenlinnaa lapsi- ja nuorisoystävällisenä kaupunkina. Esimerkiksi lasten oma vaikuttaminen ja osallisuus on viety meillä tosi pitkälle.

Samaa toistaa nuoriso- ja lastenkulttuuripalveluiden palvelupäällikkö Noora Herranen.

– Kaupunki välittää nuorista. Tärkeintä nuorisotyössä on kohtaaminen ja se, miten pystymme nyt mahdollistamaan sen ilman näitä tuttuja seiniä. (HäSa)