Kanta-Häme

Barokkimusiikki soi taas Janakkalassa

Janakkalan Barokin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen odottaa jännittyneenä kesäkuun lopussa pidettävää festivaalia.

– Viime vuonna festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran, ja saimme paljon kiittävää palautetta. Yleisömääräkin oli hyvä.

Tavoitteena …vakiintuminen

Häkkinen toivoo, että barokkifestivaali saisi Janakkalassa vakiintuneen aseman.

Taustaahan Janakkalalla ja barokilla on, sillä vuosina 1993–2003 Janakkalan kirkossa järjestettiin Janakkalan Barokkikesä -tapahtumaa.

Yksi festivaalin järjestäjistä on vuonna 1997 perustettu Helsingin Barokkiorkesteri, ja Aapo Häkkinen on myös sen taiteellinen johtaja. Freelance-pohjalta toimiva orkesteri esiintyy paljon kotimaassa ja ulkomailla. Janakkalassa orkesteri esiintyy kahdessa kokoonpanossa.

Kokoonpano musiikin mukaan

Varsinainen orkesterikonsertti on 29. kesäkuuta Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa. Siinä on mukana laulusolisti Kajsa Dahlbäck ja kymmenen soittajaa.

– Noin kymmenen soittajaa on meille yleinen kokoonpano, mutta esimerkiksi Mozartia tai Schubertia soitettaessa orkesterissa voi olla jopa neljäkymmentä soittajaa, Häkkinen kertoo.

Välillä taas soitetaan pienemmällä joukolla. Janakkalan lauantainen kansanmusiikkikonsertti toteutetaan neljän soittajan yhtyekokoonpanolla.

Myöhemmin kesällä viisi soittajaa lähtee konserttimatkalle Brasiliaan ja Sloveniaan.

– Kokoonpano määräytyy musiikin mukaan, Häkkinen sanoo.

Vanhempaa kuin vuosi sitten

Janakkalan Barokin ohjelmisto on tänä vuonna pääosin vanhempaa kuin vuosi sitten, vanhimmat teokset ovat 1500-luvulta.

Nyt on mukana kaksi kansainvälistä vierailijaa: belgialainen urkuri ja cembalisti Benjamin-Joseph Steens ja ranskalainen nokkahuilisti Julien Martin. Steens aloittaa festivaalin urkukonsertilla ja esiintyy seuraavana päivänä Martinin kanssa italialaisen soitinmusiikin konsertissa.

Martin on kansainvälisesti yksi arvostetuimmista vanhaan musiikkiin erikoituneista huilisteista.

Molemmat vieraat soittavat myös sunnuntain orkesterikonsertissa.

Uruilla erilainen …viritys

Perjantain urkukonsertista on luvassa poikkeuksellinen, sillä pitkästä aikaa Janakkalan kirkossa on käytössä urkujen keskisävelviritys.

Tämä on Suomessa hyvin harvinaista.

– Keskisävelviritys tehdään vaihtamalla osa pilleistä toisiin. Näin saadaan aikaan puhtaan terssit. Se muuttaa kuulokokemusta oleellisesti, Häkkinen sanoo.

Viime kesänä vaihtoa ei tehty, koska ohjelmisto oli uudempaa. Nyt urut saadaan sellaiseen kuntoon, että niillä voidaan esittää 1600-luvun musiikkia aidolla tavalla.

Urkujen viritys on jo tehty. Työ saatiin päätökseen torstaina, mutta 20 vuotta vanhojen urkujen muu huolto on vielä vähän kesken.

Kahden meren …barokkimusiikkia

Sunnuntain konsertin ohjelmistossa on barokkimusiikkia Itämereltä ja Välimereltä. Itämeren säveltäjänimiä ovat muiden muassa Buxtehude ja Meder, joka työskenteli aikoinaan Tallinnassa.

Konsertin solisti Kajsa Dahlbäck on esiintynyt kymmeniä kertoja Helsingin Barokkiorkesterin kanssa. Dahlbäck tunnetaan muun muassa Bachin passioiden ja Händelin Messiaan esittäjänä.

Ennen sunnuntain konserttia tapahtuman taiteilijoita on mahdollisuus tavata Laurinmäen Keltaisessa talossa.

Janakkalan Barokin järjestäjiä ovat Helsingin Barokkiorkesteri sekä Janakkalan kunta ja seurakunta. (HäSa)