Kanta-Häme

Barrikadeilla olisi tilaa

Juuso Kukkolan nimi on viime aikoina putkahdellut esiin milloin missäkin. Hän on järjestänyt Hämeenlinnan torilla Sano ääneen -tapahtumia, räpännyt keikkalavoilla ja mielenosoituksissa taiteilijanimellä Näkemysero, ja viimeksi hän on riimitellyt teemakappaleen Sibelius Celebrationsille.

– Kun minulta pyydettiin Sibelius-aiheista rappia, kieltäydyin aluksi ehdottomasti. Mutta sitten päätin ottaa sen haasteena ja tein biisin kuitenkin, Kukkola kertoo.

Langat omissa käsissä

Kukkolan aktiivisuus on huomattu, ja tänään keskiviikkona hänet palkitaan Nuori toimija -tunnustuksella. Huomionosoituksen on myöntänyt Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, ja sen saa kaikkiaan 17 henkilöä.

– Palkinto ei ole tarkoitettu pelkästään nuorille vaan kaikenikäisille, kunhan on toiminut nuorten hyväksi, Kukkola kertoo.

Hänet palkitaan nimenomaan Sano ääneen -tapahtumasta, jonka hän on järjestänyt nyt kaksi kertaa. Jatkoa on luvassa ensi kesänä, ja Kukkola haluaisi kasvattaa tapahtumaa. Hän on vastannut järjestelyistä tähän asti yksin, ja aikoo ainakin toistaiseksi jatkaa samaan malliin.

– Tapahtuma on mun lempilapseni ja haluan rakentaa siitä sellaisen, kuin itse haluan. Toiveena on kehittää aito kaupunkifestivaali, ei mitään toritapahtumaa. Haluan kuitenkin, että se pysyy raameissaan eli yritän saada tunnettuja esiintyjiä, mutta esimerkiksi Cheek ei sopisi tähän kuvioon.

Sekä Sano ääneen -tapahtuma että taiteilijanimi Näkemysero viittaavat kantaaottavuuteen. Kukkola itse sanoo, ettei se kuitenkaan välttämättä ole paras sana kuvaamaan hänen toimintaansa.

– Kannustan konkreettisesti ihmisiä sanomaan ääneen. Me suomalaiset ollaan siinä huonoja. Kahvipöydässä ja selän takana valitetaan, mutta kun olisi sanomisen paikka, katsellaan varpaita, hän kuvailee.

Kun ketään ei kiinnosta

Kukkola on kotoisin Hämeenlinnasta, ja hän sanoo viihtyvänsä kaupungissa hyvin. Sitä hän kuitenkin harmittelee, että esimerkiksi nuoria on vaikea saada innostumaan mistään.

– Perustin oman tapahtuman, koska halusin yrittää rikastuttaa nuorisokulttuuria. Mutta se on täällä hidasta. Hämeenlinnassa on hankala saada väkeä innostumaan, yläaste- ja ammattikouluikäisiä nuoria ei kiinnosta mikään, Kukkola toteaa.

Kukkola muistelee keikkaa, jolla hän toimi Palefacen lämppärinä Arx-talossa.

– Se oli ilmaiskeikka, ja paikalla oli muutama kymmenen nuorta. Missä tahansa muualla vastaava juttu olisi kerännyt paikan täyteen, hän sanoo.

Palkitsemistilaisuudessa tänään Kukkola on lupautunut mukaan paneelikeskusteluun, jossa pohditaan nuorten tilannetta ja asemaa Suomessa.

– Mun mielestäni nuorison tilanne ei ole mitenkään hälyttävä, vaikka negatiivisia uutisia esimerkiksi väkivallasta nostetaan esille. Työttömyys on tietysti iso ongelma, mutta se lähtee osittain nuorista itsestään, Kukkola sanoo.

Hän kertoo itse tehneensä koulun ohella töitä 14-vuotiaasta lähtien, eikä ole ollut ronkeli töiden suhteen.

– Voihan olla, että muitakin yhtä hulluja on kuin minä. Ymmärrän sen, että nuoret haluavat koulutustaan vastaavaa työtä, mutta ehkä pitäisi olla valmis tekemään muutakin, Kukkola miettii. (HäSa)

 

Menot