Kanta-Häme

BBC kävi hämmästelemässä hauholaisia

Hauhon mainio pitäjä on jälleen kunnostautunut kansainvälisesti. BBC:n verkkosivuilta löytyy uutinen, jossa hämmästellään suomalaista ja erityisesti hauholaista tapaa käydä koulua. Se on kerännyt jo yli 1,3 miljoonaa klikkausta.

Kyse on ns. ilmiö- tai projektipohjaisesta oppimisesta, joka viimeistään uusien opetussuunnitelmien mukana on tullut kouluihin. Yhden projektin sisällä voi opiskella useampaakin oppiainetta. Digitekniikka on apuna, siis mahdollisuus, ei uhka.

Hauholla tätä on tehty jo pitkään. BBC valottaa uutisessaan mm. historian ja yhteiskuntaopin lehtorin Aleksis ”Aksu” Stenholmin vetämää maahanmuuttoa koskenutta projektia.

Aihe valikoitui vuoden 2015 loppupuolella, kun Hauhollekin puuhattiin vastaanottokeskusta. 

Yhdeksäsluokkalaiset jakautuivat ryhmiin, selvittivät turvapaikanhakuun liittyvää prosessia, haastattelivat turvapaikanhakijoita Iittalassa ja hauholaisia kadunmiehiä ja -naisia sekä tutkivat mediaa ja tekivät tilastoja.

Samaan aikaan Saksassa Lippstadtissa koululaiset tekivät samanlaisen projektin.

Tämä kaikki johti siihen, että kymmenkunta hauholaista matkusti Lippstadtiin vertaileviin opintoihin.

Verkostot
Kaiken taustalla on se, että rehtori Pekka Paappasella on halu kehittää uudenlaista koulua, mutta myös kyky taikoa rahoitusta erilaisten verkostojen kautta.

Saksan-matkaan rahat löytyivät kaupungin testamenttirahastosta, joka on kohdistettu suvaitsevaisuuden edistämiseen.

Paappanen mainostaa koulun henkilökuntaa mainioksi, mutta kehuu myös hauholaista mentaliteettia.

– Täällä on tapana tarttua toimeen. Niin vanhemmat kuin paikalliset yrittäjät tukevat hankkeitamme monin tavoin. Beach volley -kenttäkin syntyi lähes ilman rahoitusta.

Torstaina, koulun talkoopäivänä nuoret rakensivat mm. futisgolf-rataa. Tekeillä on myös bmx-rata koulun pihalle. Jos ette tiedä, mitä ne ovat, menkää katsomaan. Siellä on paljon muutakin.

Yhtenäiskoulun piha on lähiliikunta-alue. Se on käytössä muulloinkin kuin kouluaikana.

Talkoopäivä
Seiskaluokkalaiset Hetti Paavolainen, Julianna Kallioniemi ja Siiri Hieto maalasivat koulun talkoopäivänä aitaa.

He pohtivat, että uusilla tavoilla opiskelu on kivaa, mutta välillä on hyvä perehtyä kirjoihinkin. Opettajan ohjaus on heidän mukaansa hyvin tärkeätä, kun tehdään projekteja.

Ysiluokkalaiset Viivi Aaltonen, Aada Lehtinen ja Sini Rantio ovat samoilla linjoilla. On hauskaa opiskella projektimaisesti. Heidän mukaansa siinä oikeasti oppii.

Koko kuusikko haluaa silti torjua yhden uudistuksen. Jatkossakin todistukseen pitää saada numerot.

– Rasti ruutuun ei riitä.

Ysiluokkalaiset olivat talkoopäivänä jo haikeissa tunnelmissa.

– Koko kouluaika on käyty tätä koulua, nyt edessä on muutos. Viivi Aaltonen ja Aada Lehtinen tähtäävät lukioon, Sini Rantio Mustialaan maatalousopintoihin. HäSa

 

 

Mainos