Kanta-Häme

Beretta siunaus Sakolle

Sako on lisännyt työntekijöidensä määrää parissa vuodessa noin 70:llä. Sakon metsästyskiväärien tuotanto on lähes viisinkertaistunut sen jälkeen, kun italialainen Beretta osti sen.

Toimitusjohtaja Raimo Karjalainen levittää Sakosta aivan toisenlaista sanomaa kuin muiden teollisuusyritysten johtajat Suomen tuotannostaan.

– Yhtiön tulos on täyttänyt odotukset. Meillä on hyvä henkilöstö, tuote ja omistaja. Lopulta tärkeintä on, että meillä on tyytyväinen metsästäjä.

Monet luulivat, että suomalaiselle kivääriteollisuudelle käy huonosti, kun vanha ja tunnettu Beretta osti Sakon vuonna 2000. Sako- ja Tikka-kiväärit sekä Riihimäen tuotanto hukkuisivat tytäryhtiönä vanhaan italialaiseen konserniin. On käynyt täysin päinvastoin.

– Pohjois-Italia on vahvaa teollisuusaluetta. Sen ja Suomen konepajojen kulttuurissa on paljon yhtäläisyyksiä.

Perheyhtiössä…pitkäjänteisyyttä

– Beretta arvostaa kulttuuria. Se ymmärtää Sakon arvot ja arvostaa sen juuria, Karjalainen sanoo.

Karjalainen kertoo, että Beretta on samalla tavalla arvostanut saksalaista optisen alan tytäryritystään, joka valmistaa kiikaritähtäimiä. Saksalaisen on annettu kasvaa ja sitä on kehitetty.

Karjalaisen mukaan Beretta on perheyrityksenä myös pitkäjänteinen omistaja. Hän vakuuttaa tietävänsä pörssi- ja perheyhtiöiden erot, koska on työskennellyt pitkään amerikkalaisessa pörssiyhtiössä.

– Perheyhtiössä ei ole kvartaalitaloutta vaan aikajana on pitkä. Beretta satsaa vahvasti tulevaisuuteen.

Karjalainen muistuttaa, että Nokia ja Valmet (nykyinen Metso) olivat Sakon omistajat ennen Berettaa. Hänen mielestään ne olivat sinänsä hyviä omistajia. Sako ei ollut kuitenkaan niiden silmissä sitä liiketoimintaa, johon eniten satsataan.

– Nyt olemme sen liiketoiminnan ytimessä, jota kehitetään. Beretta on investoinut paljon Sakoon.

Työskentely perheyhtiön johdossa on myös toisenlaista kuin pörssiyhtiössä. Sakon hallituksen puheenjohtajana on Beretta omistajan poika Franco Gussalli Beretta. Raimo Karjalainen on oppinut tuntemaan hyvin koko Berettan perheen.

– Omistaja kävi viimeksi viime viikolla tehtaalla.

Edelleen kovat…kasvutavoitteet

Sako valmisti ennen Berettaa runsaat 20 000 kivääriä vuodessa. Viime vuonna tuotanto oli noin 100 000 kivääriä. Liikevaihto kasvoi lähes 20 prosenttia.

– Tulos on syntynyt vain kovalla työllä. Markkinat eivät juuri kasva, joten tämä on nimenomaan markkinaosuustaistelua, Karjalainen muistuttaa.

– Tavoitteet ovat edelleen kovat. Aioimme edelleen kasvaa.

Sakon tuotekehitys synnyttää joka vuosi uusia tuotteita markkinoille. Yhtiö on viime aikoina investoinut erityisesti patruunatuotannon kehittämiseen. Sakolla on Hausjärvellä patruunatehdas, joka valmistaa premium-luokan kiväärinpatruunoita.

– Asiakkaamme on metsästäjä, joka itse lataa patruunat uudelleen. Niiden on kestettävä uusia latauksia.

Sako työllistää Riihimäellä ja Hausjärvellä noin 280 työntekijää. Yhtiö vastaa Suomen myynnin lisäksi koko Beretta-konsernin myynnistä Ruotsissa ja Baltian maissa. (HäSa)

Menot