Kanta-Häme

Suisto-klubilla berliiniläistä jazzia hämyiltaan

Philipp Gropper’s Philm aloittaa kiertueensa Suistolta.

Saksofonisti Philipp Gropperin johtama Philm-kvartetti käynnistää Suomen-kiertueensa Hämeenlinnan Suisto-klubilta keskiviikkona 28. marraskuuta.

Huipputason jazzyhtyeessä soittavat Gropperin lisäksi pianisti Elias Stemeseder, basisti Robert Landfermann sekä rumpali Oliver Steidle.

Yhtye vierailee Hämeenlinnan lisäksi Turussa, Tampereella, Porissa ja Helsingissä, jossa Philm esiintyy Helsingin We Jazz -festivaalilla ja jakaa lavan brittiläisen Phronesiksen kanssa.

 

Philipp Gropper’s Philmin vuonna 2017 julkaistu Sun Ship nostettiin alan lehdissä vuoden parhaiden jazzalbumien listalle, ja yhtyeen tuorein julkaisu Live at Bimhuis (2018) esittelee kokoonpanon monitahoista livesoundia.

Vahvasti jazztraditiosta ponnistava kvartetti ei pelkää venyttää ilmaisuaan kohti kokeilevia ja seikkailullisia sfäärejä. Saksofonisti-säveltäjä Philipp Gropper kuvaileekin tradition merkitystä musiikilleen sekä perinteen sisäistämisen että sen kehittämisen kautta.

– Yritän jatkuvasti ymmärtää ja viedä eteenpäin jazzperinteen elinvoimaa ja tulta ja tehdä samalla osani sen eteen, että vanhojen mestarien vaikutus kuuluu ja tuntuu yhä.

 

Vuonna 2012 perustetun Philm-yhtyeen jäsenet kuuluvat tämän päivän saksalaisen jazzin kärkimuusikoihin.

Elias Stemeseder on All About Jazzin eurooppalaisten jazzareiden kärkikastiin nostama pianisti, basisti Robert Landfermann on menestynyt myös soolourallaan ja rumpali Oliver Steidle tunnetaan Suomessa muun muassa kitaristi Kalle Kaliman Klima Kalima -yhtyeestä.

Lähes seitsemän vuoden kiertämisen ja neljän albumin äänittämisen jälkeen kokoonpano on hitsaantunut luontevasti yhteen soittavaksi yksiköksi, jossa jokainen muovaa musiikkia omalla panoksellaan.

Taitavan kokoonpanon tiivis ja orgaaninen yhteissoitto kuljettaa yleisöä vaihtelevien tunnelmien läpi soljuvana rytmisenä kudoksena, joka pyrkii Gropperin mukaan monimutkaisuudestaan huolimatta ensisijaisesti ”koskettamaan sieluja ja soittamaan musiikkia kaikille”.

 

Philipp Gropper’s Philm Suisto-klubilla (Verkatehtaankuja 7, Hämeenlinna) ke 28.11. klo 20. K-18. Ennakkoliput Tiketistä.

 

 

 

 

Päivän lehti

8.8.2020