Kanta-Häme

Berliinin Filharmonikot tulevat ehkä sittenkin

Berliinin Filharmonikkojen vierailu Hämeenlinnassa on taas askelen lähempänä. Vierailu toteutunee Sibeliuksen juhlavuonna 2015 yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

– Neuvottelut ovat käynnissä ja etsimme parhaillaan sopivaa päivämäärää. Se voi olla elokuussa Juhlaviikkojen aikaan tai jonakin muuna aikana vuoden 2015 kuluessa, Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen sanoo.

Maailman huippuorkestereihin kuuluvan Berliinin filharmonikkojen vierailu on alusta asti ollut mukana Hämeenlinnan Sibelius-juhlavuoden suunnitelmissa. Se on kuitenkin ollut enneminkin johtaja Korhosen lennokas haave kuin kalentereihin merkittävä varma sopimus.

Nyt suunnitelmalla alkaa jo olla konkreettista pohjaa.

Yhteistyöllä …kustannukset tasan

– Meillä oli jo kertaalleen päivämäärä sovittuna helmikuulle 2015. Se ei sitten kuitenkaan mahtunut orkesterin aikatauluihin, Erkki Korhonen kertoo.

Filharmonikot soittavat kaikki Jean Sibeliuksen sinfoniat tammikuussa 2015 Berliinissä ja vierailevat sen jälkeen Lontoossa. Hämeenlinnan-visiitti oli suunniteltu Lontoon-matkan jatkeeksi.

Korhonen ei lannistunut, vaikka helmikuun aikataulukuvio osoittautui mahdottomaksi. Nyt tavoitteena on tuottaa berliiniläiset konsertoimaan Hämeenlinnaan ja Helsinkiin Sibelius Celebrationsin ja Helsingin juhlaviikkojen yhteistyönä.

Vasta kun vierailun aika varmistuu, osapuolet voivat ryhtyä hankkimaan rahoitusta siihen.

– Yhteistyöstä on se etu, että kustannuksia voidaan jakaa. Suuren orkesterin vierailussahan matkaliput vievät suuren osan, Korhonen sanoo.

Berliinin filharmonikot vierailivat Helsingin musiikkitalossa viimeksi marraskuussa 2012 Helsingin juhlaviikkojen kutsumana. Vierailua tuki Alfred Kordelinin säätiö.

Uusi Musiikkitalo on muutenkin houkutellut maailman huippuorkestereita Suomeen. Vierailut on lähes poikkeuksetta rahoitettu mesenaattien ja säätiöiden tuella.

Sibelius-fani …kapellimestarina

Berliinin filharmonikkojen tapaisen huippuorkesterin tuominen Hämeenlinnaan olisi tuskin mahdollista, ellei kapellimestari Sir Simon Rattle sattuisi olemaan palava Sibelius-fani.

Jo 1980-luvulla Rattle levytti Sibeliuksen teoksia Birminghamin kaupunginorkesterin kanssa ja nousi osittain niiden ansiosta maailmanmaineeseen.

– Hän on todella innoissaan tulemaan Sibeliuksen syntymäkaupunkiin juuri juhlavuonna, Erkki Korhonen kertoo.

Berliinin filharmonikoiden muusikot eivät tiettävästi olleet alun alkaen yhtä kiinnostuneita Sibeliuksen musiikista kuin johtajansa. Rattle on kuitenkin tartuttanut innostuksensa heihinkin, mistä on osoituksena vuoden 2015 suuri sinfoniasarjakin. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020