Kanta-Häme

Bernerin tapaaminen nosti toiveita pääradan lisärahoista – Räsäseltä kirjallinen kysymys kolmannen raiteen rakentamisesta

Pääradalle yritetään heruttaa valtiolta suunnittelurahoja jo ensi vuoden budjettiin.

Monen maakunnan yhteisen päärataryhmän tapaaminen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) kanssa sujui myönteisissä tunnelmissa, kertoo Kanta-Hämettä edustanut kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Lähetystö pyrki torstaina vakuuttamaan ministerin pääradan remontin ja sen suunnittelun kiirehtimisen tarpeellisuudesta.

– Olin tosi positiivisesti yllättynyt siitä, että ministeri suhtautui tähän varsin myötämielisesti ja on jo tehnyt selvityksiä asian eteen. Fiilis tapaamisessa oli sellainen, että hanketta halutaan nyt aidosti viedä eteenpäin hyvässä yhteishengessä, riihimäkeläinen Pekonen sanoo.

Pääradan Riihimäki–Tampere-välin lisäraiteiden yleissuunnittelu vaatii valtiolta kahdeksan miljoonan euron määrärahan, jota yritetään ajaa jo ensi vuoden budjettiin. Mahdollinen lisärahoitus ratkeaa loppuvuodesta eduskunnan budjettikäsittelyssä.

– Eduskunnassa on nyt selvästi iso tahto saada pääratahanke etenemään, Pekonen näkee.

 

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) jätti hallitukselle torstaina kirjallisen kysymyksen kolmannen raiteen rakentamisesta välille Riihimäki–Tampere.

– On ikävää, että muut hankkeet ajavat jatkuvasti pääradan kehittämisen ohi. Myönnetty suunnittelumiljoona on yksi askel oikeaan suuntaan, mutta nyt tarvitaan ripeästi jatkotoimenpiteitä.

Riihimäkeläinen Räsänen ihmettelee, onko hallituksessa ylipäätään ymmärretty pääradan kapasiteetin valtakunnallinen vaikutus.

– Muut rataosuudet Tampereelta pohjoiseen ja sivuille kytkeytyvät päärataan, ja myös näiden yhteysvälien rataliikenteen parantaminen on riippuvainen pääradan eteläisen osan raideliikenteen sujuvuudesta, hän muistuttaa kysymyksessään.

Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kertoo keskustelleensa pääradan lisärahoituksesta tällä viikolla sekä Bernerin että valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa. Heinosen mukaan rataremontin tarve on tiedostettu hyvin.

– Olen itse luottavainen tai vähintäänkin toiveikas, että löydämme tässä vielä ratkaisun suunnittelurahan osalta. HäSa