Kanta-Häme

Betonitaiteilijan keveä nostalgiateos

Tuomelan koulun piha saa omaleimaisen taideteoksen. Kuvanveistäjä Pertti Kukkosen betoniveistos Opinpolut koostuu yli 20:stä kirjaimesta.

Kohokirjaimet muodostavat sanat ”yhteiskoulu, yhteisvoimin”. Veistoksen h-, y- ja k-kirjaimet ovat muista osista poiketen värillisiä. Kirjaimet symboloivat Hämeenlinnan yhteiskoulua (Hyk).

Kukkonen sai teosta varten vapaat kädet, mutta hän keskusteli opettajien kanssa teoksen käytöstä ja arkkitehtien kanssa sen sommittelusta pihalle.

– Pyrin töissäni siihen, että niiden koskemista ei tarvitsisi varoa. Tämän veistoksen päällä voi pomppia, Kukkonen kertoo.

Turvallisuus on otettu huomioon veistosta suunniteltaessa. Kirjaimet kohoavat enimmillään 60 senttimetrin korkeuteen ja niiden pintaa on karhennettu liukastumisen estämiseksi.

Valun yhteydessä koulun oppilaat saivat kädenjälkensä kirjaimiin. Lapset leikkasivat käsiensä muotoiset tarrat, jotka Kukkonen jäljensi teokseensa.

– Huomaa, kuinka lapset ovat leikanneet sapluunansa hyvin persoonallisesti ja se näkyy hienolla tavalla erilaisuutena veistoksessa, Kukkonen myhäilee.

Valu tehtiin jo kuukausi sitten, ja teos asennettiin paikoilleen kesäkuussa. Viime päivinä kaivinkone on täyttänyt ja tasoitellut kirjainten välisiä koloja. Kirjainryhmien väliin jäävä ura jakaa osat ”kahdeksi aivolohkoksi”.

Kukkonen on itsekin Tuomelan kasvatti. Teos kertoo, mitä hän ajattelee uusista pedagogisista tavoitteista.

– Onhan se upeaa tehdä veistos kouluun, jonne itse astelin 6-vuotiaana. Ajat ovat paljon muuttuneet siitä. Olen saanut seurata vierestä, miten hyviä uusia metodeja Tuomelan opetukseen on tulossa.

Taiteilija uskoo, että teos voi olla nostalginen lapsuusmuisto tuleville sukupolville.

– Tänä syksynä koulun aloittavat lapset voivat eläkepäivinään käydä sovittamassa käsiään veistoksen painatuksiin.

Kukkonen on ansioitunut erityisesti betonin käytössä veistosten materiaalina. Hän on tehnyt myös Hämeenlinnan kävelykadun kuparibetonisen veistoksen Kohtaaminen. HÄSA