Kanta-Häme

Betty tuli Hämeenlinnaan

Hämeenlinnalaisen Stuart Köhlerin omin käsin 1960-luvulla rakentama moottoripursi Betty keinahtelee Aurinkorannan laiturissa.

Takanaan paatilla on jo yli neljäkymmentä veneilykautta. Se on seilannut lokikirjoineen ja merikarttoineen niin Saaristomerellä kuin Päijänteelläkin, ja nyt se siis kelluu Vanajavedellä.

Lähivesien matalien siltojen vuoksi purjevene on riisuttu moottoriveneeksi. Siitä on poistettu masto ja purjeet.

Puusta rakennetun Bettyn sisätilat Köhler on alusta lähtien suunnitellut tarkasti perhekäyttöä ajatellen. Hän tekee veneeseen edelleen pieniä uudistuksia joka vuosi.

– Vene on kuin se kuuluisa ”Ovaskaisen kirves”, jossa on neljäs varsi ja toinen terä, Köhler sanoo.

Lippu veneen perään

– Olen iloinen, että Vanajavedellä näkee uusien veneiden joukossa myös vanhan tyyppisiä uppoamaveneitä, sanoo kannelle ketterästi loikkaava Köhler.

Sitten hän tarkistaa veneen perässä heilahtelevan lipun kiinnityksen.

Lippu yläkulmassa olevine merkkeineen paljastaa veneen rekisteröidyksi Nauvon pursiseuraan. Syntyperäiseksi nauvolaiseksi paljastuu myös kippari.

– Lippu kertoo pursiseuran jäsenyyden lisäksi siitä, että vene on rekisteröity ja niin ollen katsastettuna asianmukaisessa kunnossa vesillä liikennöidessään. Katsastus veneeseen tehdään vuosittain ja siitä vastaavat veneilyseurojen koulutetut henkilöt.

Köhlerin mielestä olisi tyylikästä, että veneet myös järvialueella käyttäisivät perälippua, kuten on yleisesti merellä tapana – joko Suomen tai veneilyseuran lippua.

Kulttuurimaisema, palvelut uupuvat

Reittiä Aurinkorannasta Vanajanselälle Köhler pitää erityisen kauniina. Parituntinen matka tarjoaa runsaasti vanhaa kulttuurimaisemaa.

– Liikuttaessa vanhantyyppisellä uppoamaveneellä on asenne kokonaan toinen kuin nopeilla, äkkiä perille -tyyppisillä nopeilla veneillä. Vuosi vuodelta yleistyvät äänekkäät vesiskootterit ovat miehen mukaan jotain muuta, mutta eivät veneilykulttuuria.

Kulttuurimaiseman lisäksi Stuart Köhler kaipaa Hämeenlinnaan saapuville veneilijöille kunnollista vierasvenelaituria palveluineen, eli varustettuna sähköpistokkein ja vesipostilla. Ehdottoman tärkeitä ovat saniteettitilat, jolloin satamamaksun perimisellä olisi oikeutus.

– Hämeenlinnassa on muuten hyvät laiturit oman paikkakunnan veneilijöille, mutta maksullisella laiturilla pitäisi olla sähköpistokkeet ja vesipostit, Köhler esittää. (HäSa)

Menot