Kanta-Häme

Biisit pyörivät päässä

Jouset soittavat matalalta ja viettelevästi Valse tristea. Sibelius-opiston Kamariorkesteri harjoittelee teosta Tauno Marttinen-salissa. Ensi viikolla paikka on Verkatehtaan Vanaja-sali ja soittajavahvuus moninkertainen.

Opiskelijat kuulivat yhteiskonsertista Sinfonia Lahden kanssa kesän alussa.

– Olin aika yllättynyt, mutta ihan innoissani, sanoo sellisti Lauri Pitkänen.

Viulua soittava Venla Mäenpää liittyi kamariorkesteriin vasta tänä syksynä.

– Ihan siistiltä tuntuu, mutta en oikein tiedä, mitä odotan.

Tuttuus laukaisee jännitystä

Kamariorkesteri soittaa konsertissa Sinfonia Lahden kanssa kolme Jean Sibeliuksen sävellystä: Andante festivon, Valse tristen ja Finlandian. Finlandiaan yhtyy sinfoniaorkesterin lisäksi opiston vasket ja Finlandia-kuoro. Käytännössä tämä tarkoittaa noin sataa esiintyjää.

– Ymmärtääkseni Vanaja-salin lavaa laajennetaan eteenpäin ihan sen takia, että kaikki mahdumme sille, nauraa kapellimestari Esa Heikkilä.

Valtakunnallisen nuorisosinfoniaorkesterin Vivon ja Lohjan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana toimiva Heikkilä on tavannut Sibelius-opiston nuoret muusikot Hämeenlinnassa kerran.

– Konserttitilanne on nuorille huomattavasti helpompi, kun olemme jo entuudestaan tuttuja. Ilmassa on kuitenkin jännitystä, jota haluan lieventää.

Konsertissa opiskelija ja ammattimuusikko istuvat aina vierekkäin niin sanottuna pulttiparina.

– Kun menee soittamaan ammattilaisen kanssa, siihen syntyy ilmeisesti sellainen imu, että soittamisesta tulee helppoa, muistaa Mäenpää kuulleensa.

Kolmet kimppatreenit ja lauteille

Heikkilän vetämät ensimmäiset harjoitukset sujuivat ainakin rennoissa merkeissä. ”Huipputyyppi”, ”huumorintajuinen”, ”luotettava”, kuvailevat opiskelijat kapellimestaria.

– Fiksuja, hyvin tehtäviinsä valmistautuneita nuoria”, vastaa kohteliaisuuksiin omasta puolestaan Heikkilä.

Varsinainen syväsukellus ammattilaisten maailmaa on kuitenkin vasta alkamassa. Maanantaina ja tiistaina nuoret matkustavat treeneihin Lahteen. Keskiviikolle jäävät kenraaliharjoitukset Hämeenlinnassa ja – tietenkin – itse konsertti.

– Nyt konsertti ja biisit pyörii päässä koko ajan. Toivottavasti konsertin jälkeen on hyvä fiilis, huokaa tenori Miikko Santala.

Sibelius-opiston nuorten solistien konsertti yhteistyössä Lahti Sinfonian kanssa keskiviikkona 15. lokakuuta kello 19 Verkatehtaan Vanaja-salissa.

Menot