fbpx
Kanta-Häme

Billerud Korsnäs syö Tervasaaresta myös UPM:n työtä

Billerud Korsnäsin poistuminen Valkeakosken Tervasaarelta vähentää myös UPM:n työpaikkoja. UPM aloittaa koko Tervasaaren henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut.

UPM ON MYYNYT Billerud Korsnäsille paperintuotannon palveluja Tervasaaressa. Jos kaikki suunnitelmat toteutuvat, UPM:n henkilöstö vähenee noin 35 työntekijällä.

– Tavoitteenamme on säilyä kilpailukykyisenä toimijana muuttavassa toimintaympäristössä, UPM:n Tervasaaren tehtaanjohtaja Jari Tamminen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Billerud Korsnäs purkaa ja siirtää Ruotsiin Tervasaaren voimapaperitehtaansa. Tehtaalla ja Tampereen asiakaspalvelussa menettää työpaikkansa sen lähes 70 työntekijää. Työpaikkansa menettävien määrää nousee noin sataan, kun UPM:n palvelujen myynti tehtaalle myös loppuu. Sadan teollisen työpaikan menetys hävittää paljon myös muita työpaikkoja.

BILLERUD KORSNÄS siirtää tehtaan Ruotsiin, koska sen mukaan tehtaan käyttäminen Suomessa tulee liian kalliiksi. Yhtiö joutuu Suomessa ostamaan tehtaan käyttämän sellun, jonka hinta on noussut korkeaksi. Ruotsissa se voi käyttää omaa selluaan.

Ruotsalainen Billerud Korsnäs osti UPM:n Tervesaaren voimapaperitehtaan vuonna 2012. Yhtiö ilmoitti jo viime syksynä tehtaan siirtämisestä Ruotsiin.

TERVASAAREN PERINTEISEN tehdasalueen sellu- ja paperitehtaat on yksi toisensa jälkeen lakkautettu. Sellun valmistus alueella päättyi loppullisesti vuonna 2008. Säkkipaperia valmistanut PK 6 myytiin Dubaihin vuonna 2008.

UPM:llä on Tervasaaressa enää vain kaksi tarrapaperikonetta. Toinen niistä, PK 5, on valmistunut vuonna 1937. Sitä on uusittu useita kertoja sen jälkeen. Uusi tarrakone, vuonna 2006 rakennettu PK 8, on Suomen uusimpia paperikoneita.

Tarrojen taustapaperia eli irrokepaperia valmistavat koneet pystyvät tuottamaan vuodessa noin 300 000 tonnia paperia. UPM:llä on tehtailla noin 340 työntekijää.

Billerud Korsnäsin PK 7 tuottaa kirjekuori- ja MG-voimapaperia. MG-paperia käytetään pakkauksissa ja suojaamisessa. Paperikoneen kapasiteetti on 100 000 tonnia vuodessa.

UPM:ltä on tyhjentynyt paljon Tervasaaren tiloja. Niissä on nyt vuokralaisina useita yrityksiä.

PAPERIN VALMISTUS Valkeakosken Tervasaaressa alkoi 1900-luvun alussa, jolloin Myllysaaren paperikone siirrettiin sinne. Tervasaaren teollisuus liitettiin Yhtyneisiin Paperitehtaisiin, joka perustettiin Simpeleen, Jämsänkosken ja Myllykosken tehtaista vuonna 1920.

Yhtyneet Paperitehtaat työllisti parhaimmillaan tuhansia työntekijöitä Valkeakoskella. Valkeakoski oli Yhtyneiden Paperitehtaiden suurin tuotantopaikkakunta ja konsernin kotipaikka vuoteen 1990, jolloin se ja Rauma-Repola sulautettiin Repola-konserniksi.

Menot