Kanta-Häme

Bio Marilynin ovi kolahtaa tänään lopullisesti kiinni

Aku Jaakkola painuu mietteissään 80-luvun loppuun.

– Muistan sen popkornin tuoksun ja rappuset alas. Lippukassalla oli aina iloisia ihmisiä. Taisin olla viiden kuuden vanha. 

Bio Rex Cinemas oy:n toimitusjohtaja kävi ensimmäistä kertaa elokuvissa Maximissa. Sama paikka on ollut jo vuosia Bio Marilyn, joka sulkee ovensa lopullisesti tänään perjantaina. 

– Maailma muuttuu, mutta muistot eivät häviä minnekään. 

Ruotsalaisomistuksessa oleva Bio Rex -ketju osti Marilynin Reijo Aholta viime huhtikuussa. Ajatuksena oli, että Bio Rex keskittyy enemmän suuriin elokuviin ja Marilyn pienempien budjettien tuotantoihin. Profilointi lähti melko lupaavasti liikkeelle, mutta tänä syksynä Marilynin yleisömäärät sukelsivat alaspäin. 

Bio Rex aloitti Verkatehtaalla kesällä 2007. Alkuun Marilyn sai 30 prosenttia kaupungin leffakävijöistä, mutta jo ennen tätä vuotta sen osuus oli laskenut viidenneksen tuntumaan.  

– Hämeenlinnalaiset ovat valinneet Bio Rex Verkatehtaan elokuvateatterikseen, sanoo Jaakkola.

Kun yhtiö pyöritti tänä syksynä samaa elokuvaa molemmissa teattereissa, kävi Bio Rexissä yli 400 ihmistä ja Marilynissä 12.

– Tämä on siinä mielessä yksinkertainen ala, että toiminta perustuu lukuihin, asiakasmääriin, summaa Jaakkola.

Sulkeutuvan Marilynin kiinteistö on Bio Rexillä vuokralla. Vuokra-aikaa on Jaakkolan mukaan ”vielä hetki jäljellä”. Bio Rex ei aio kehittää tilalle uutta käyttöä.

– On vuokranantajan asia kertoa, mitä kiinteistöön tulee ja milloin.

Aku Jaakkola vakuuttaa, ettei Marilynin tarinan loppu tarkoita elokuvantarjonnan köyhtymistä Hämeenlinnassa. Ensi vuonna Verkatehtaalla on tarkoitus järjestää noin 4500 näytöstä, 500 enemmän kuin tänä vuonna. Jaakkolan mukaan näytösmäärä on jo nyt kaksi kertaa suurempaa henkeä kohden Hämeenlinnassa kuin Helsingissä.

Vuosien saatossa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) elokuvia on näytetty vaihtuvasti Bio Rexissä ja Marilynissä. Alkava vuosi ei tuo muutosta nykytilanteeseen.

– Jos ajatellaan Hämeenlinnaa, niin kyllähän Verkatehdas on tämän kaupungin kulttuurin keskus. 

Bio Rex täyttää ensi kesänä kymmenen vuotta. Kasvavan näytösmäärän lisäksi Jaakkola uskoo, että teatterissa tehdään joitakin parannuksia saleihin asiakaspalautteiden pohjalta.

– Jos ihmiset innostuvat käymään elokuvissa enemmän, olemme kiinnostuneita myös laajentamisesta.  

Reijo Aho jatkaa Bio Rexissä vanhempana neuvonantajana. 

– Meidän työntekijät ovat aika nuoria. Reijon kokemukselle ja paikallistuntemukselle on tarvetta erityisesti meidän Seinäjoen Marilynissä.

Jaakkola palaa takaisin muistojen bulevardille. Hän kutsuu Ahoa oppi-isäksi, joka otti hänet alaikäisenä koneenkäyttäjäksi Maximiin. Sen jälkeen mikään alaan liittyvä toimi, siivoamisesta lähtien, ei ole jäänyt Jaakkolalle vieraaksi.  

– Hauska anekdootti menneisyydestä on se, että toimin Reijon autonkuljettajana, silloin kun Bio Rex avattiin, nauraa Jaakkola. HÄSA      

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic