Kanta-Häme

Bioenergiakeskuksen selvittely jatkuu

Hattulan Merveen mahdollisesti rakennettavan Etelä-Suomen bioenergiakeskuksen suunnitelmat ovat tarkentuneet.

Laitos toimisi kotimaisella metsäenergialla, jota jalostettaisiin biokaasuksi ja muiksi metsäenergiatuotteiksi. Hankkeen kokonaisinvestoinnin suuruudeksi arvioidaan tällä hetkellä 220-300 miljoonaa euroa, ja työllisyysvaikutukset laitoksen toiminta-alueella olisivat 80 henkilötyövuotta.

– Perusselvitys on tekeillä. Sen pitäisi valmistua viimeistään ensi kesänä, jotta aikaa jäisi lopullisten esitysten tekemiseen niin investoijille kuin valtiovallalle, sanoo hankkeen konsulttina toimiva Rajalimes oy:n toimitusjohtaja Timo Rajala.

Kanta-Häme haluaa olla mukana, kun Helsinki päättää energiaratkaisuistaan vuonna 2015. Vaihtoehtoina ovat Vuosaareen rakennettava uusi biopolttoainetta hyödyntävä voimalaitos tai muutosinvestoinnit Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksilla biopolttoaineen osuuden kasvattamiseksi.

Helsingin Energian tavoitteena on vähentää kivihiilen käyttöä ja nostaa uusiutuvan energian osuus 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tulevaisuuden visio on hiilivapaa energiantuotanto vuoteen 2050 mennessä.

Kaasuputki valttina

Hattulan valttina on Gasumin kaasuputki, jota pitkin biokaasu kulkisi Helsingin tarpeisiin. Rajalan mukaan Hattulan biokaasua voisivat hyödyntää myös yritykset, jotka sijaitsevat kaasuputkiverkoston läheisyydessä.

Hattulan laitoksen toisena tuotteena Rajala mainitsee biohiilen eli paahdetun biomassan, jonka mahdollisuuksia energiantuotantoon selvitellään parhaillaan useissa hankkeissa. Biohiiltä pidetään hyvän lämpöarvon, kuljetettavuuden ja varastoinnin ansiosta varteenotettavana vaihtoehtona kivihiilen polttamiselle.

Hattulaan on suunniteltu myös pellettitehtaan perustamista.

Helsingin Energian Hanasaaren voimalaitoksella käynnistyi viime syksynä koepoltto, jossa kivihiilen joukossa poltettiin puupellettiä. Pelletit toimitettiin Vapon Turengin ja Vilppulan pellettitehtailta.

Ensi vuonna käynnistyy jatkuva biopolttoaineen seospoltto Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksilla. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020