Kanta-Häme

Biofore-auto esittäytyy Geneven autonäyttelyssä

Suomessa valmistettu Biofore-auto esitellään Geneven autonäyttelyssä 4. maaliskuuta. Auton rakentamisessa on korvattu uusiutumattomia materiaaleja biomateriaaleilla.

Auto, jonka hiilijalanjälki on normaalia autoa huomattavasti pienempi on syntynyt metsäyhtiö UPM:n ja Metropolia ammattikorkeakoulun yhteistyön tuloksena.

Biofore-autoa on rakennettu Metropolian tiloissa, ja sen rakentamiseen on osallistunut neljän vuoden aikana noin 50 opiskelijaa. Tehtyjä tunteja on kertynyt noin 30 000.

– Biofore-auto on tieliikenteeseen rekisteröitävä tulevaisuuden kaupunkiauto. Autossa on käytetty UPM:n kehittämää biokomposiittia sekä puumateriaalia, joiden ansiosta auton ympäristösuorituskykyä voidaan merkittävästi parantaa turvallisuutta tai laatua heikentämättä, sanoo Metropolian projektijohtaja Pekka Hautala.

Sisustuksessa ja varaosissa puolestaan hyödynnetään UPM Raflatacin tarramateriaaleja. Auton kori on tehty hiilikuidusta.

UPM:n ja Metropolia Ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeeseen on osallistunut osallistuu useita muita organisaatioita, muun muassa Tekes.

Biojalostamo rakenteilla

Biofore-auton polttoaineena käytetään puupohjaista uusiutuvaa dieseliä, Bio Vernoa, joka on UPM:n tulevien biopolttoaineiden brändinimi.

UPM rakentaa parhaillaan Lappeenrantaan biodieseliä valmistavaa biojalostamoa, joka tuottaa vuosittain noin 100 000 tonnia pitkälle jalostettua toisen sukupolven uusiutuvaa dieseliä liikennekäyttöön. Pääraaka-aineena on raakamäntyöljy, jota syntyy selluntuotannon tähteenä.

Jalostamon on määrä valmistua tänä vuonna. UPM investoi biojalostamoon kaikkiaan noin 150 miljoonaa euroa. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020