Kanta-Häme

Biojätteiden, muovien ja metallien kierrätys tehostuu

Ekokem suunnittelee 10 miljoonan euron jätteenlajittelulaitoksen rakentamista Riihimäelle. Ekojalostamoksi nimetyssä laitoksessa on tarkoitus erotella laitokselle tuotavasta yhdyskuntajätteestä kierrätykseen kelpaavat materiaalit ennen kuin jätteet poltetaan energiaksi.

Lopullinen päätös laitoksen rakentamisesta tehdään ennen joulua. Ekokem on kuitenkin jo käynnistänyt ympäristöluvan hakemisen laitokselle.

Uusioraaka-aineelle riittää kysyntää

Toimitusjohtaja Timo Piekkari kertoo Ekokemin suunnitelleen ja selvitelleen materiaalien talteenottoa ja hyötykäyttöä jo vuosia.

– Vasta nyt sekä kierrätysraaka-aineelle että niistä valmistetuille tuotteille on syntynyt markkinat. Materiaalien talteenotosta on tullut paitsi ympäristöteko myös kannattavaa liiketoimintaa. Olemme lajittelun kehittäjinä Suomessa edelläkävijä, sillä tavoite on saada sekalaisesta yhdyskuntajätteestä uusiokäyttöön puolet ja peräti 99 prosenttia hyötykäyttöön.

Valtakunnallinen jätesuunnitelma sisältää tavoitteen, että vuonna 2016 puolet kotitalouksien jätteistä kierrätetään. Tällä hetkellä on päästy kolmasosan kierrätysasteeseen. Yhdyskuntajätteestä saisi lain mukaan parin vuoden kuluttua polttaa vain 30 prosenttia.

Muovit jalostetaan omalla laitoksella

Ekokemillä on jo pitkään eroteltu teollisuuden sivujakeiden sekä poltossa syntyvän tuhkan ja kuonan seasta metallit talteen. Ekojalostamossa erotellaan jatkossa kotitalouksien sekajätteestä talteen biojätteet, muovit ja metallit.

Hyötykäyttöön sopivia muoveja arvioidaan jätteistä olevan noin kymmenen prosenttia.

– Muovit käsitellään raaka-aineeksi Riihimäellä omalla Muovix-laitoksellamme, joka jo nyt jalostaa muovijakeesta uusioraaka-aineeksi. Ekojalostamolta eroteltu muovijäte tulee muodostamaan merkittävän osan Muovixin käyttämästä jätemuovista.

Kotitalouksien jätteistä lajitelluista hyötyjakeista lähes kolmannes on biojätteitä, joiden jalostukseen Ekokem etsii vielä sopivaa kumppania.

– Biojätteestä polttoainetta ja eri käyttöön sopivia maa-aineksia jalostavia laitoksia on lukuisia. Ratkaisemme myöhemmin, minne jäte meiltä ohjataan, Timo Piekkari sanoo.

Ekokemin jätteiden lajittelulaitos tulee käsittelemään laitokselle tulevasta yhdyskuntajätteestä 100 000 tonnia vuodessa eli runsaat puolet. Laitoksen koekäytön arvioidaan alkavan ensi vuoden lokakuussa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic