Kanta-Häme

Bluesherrat baanalla

Ei epäilystäkään. Rockin hurjasta 60-luvusta voi selvitä hengissä, ja vieläpä hyvissä sielun ja ruumiin voimissa.

Jo Janis Joplinin alkuperäisessä bändissä soittaneet Woodstockin veteraanit Dave Getz ja Peter Albin kiertävät kesä-heinäkuun vaihteessa Suomen bluesfestivaaleja ja turha kuvitella, että he suostuisivat muistelemaan vanhoja.

– Janis Joplinin aikaan meillä oli kivaa mutta niin meillä on nytkin, he sanovat.

Herrat ovat soittaneet 15 vuoden taukoa lukuun ottamatta yhdessä jo 50 vuotta muun muassa Big Brother & The Holding Co:ssa.

– Meillä on ollut sinä aikana yli 30 solistia, basisti Peter Albin huomauttaa. Joukkoon mahtuvat ensimmäinen ja tunnetuin, nuorena kuollut Janis Joplin sekä tämänkesäisen kiertueen laulaja-kitaristii Jane Kitto.

Niinpä herrat puhuisivat mieluummin nykyisistä projekteistaan kuin muistelisivat Joplinia. Sopiihan se.

Energisiä …tarinoita

Australialaislaulajan Jane Kitton tähdittämä kokoonpano Perfect Blue Sky on koottu varta vasten Skandinavian ja Brittein saarten kiertuetta varten. Yhtye esiintyi juhannuksena Tukholmassa ja vierailee Suomessa muun muassa Järvenpään puistobluesissa (28.–29.6.) sekä Pieksämäen Beach & Blues -tapahtumassa (5.7.).

Festivaaliesiintymisten välissä on pienempiä klubikeikkoja. Tällä viikolla yhtye esiintyi Hämeenlinnassa Aulangon Kievarin ladossa, ja bändi pitää muutenkin Hämeenlinnaa tukikohtanaan kiertueen ajan.

Suurin osa ohjelmistosta on Jane Kitton ja ruotsalaisen laulaja-kitaristin Pna Anderssonin uusia kappaleita. Lisänä on muutamia Janis Joplin -klassikoita uusina versioina.

Yhtye esiintyy bluesfestivaaleilla, mutta onko Perfect Blue Skyn musiikki bluesia?

– Vaikutteita on sulatettu monesta suunnasta. Pohjana on funkyblues-tyyliä ja modernia folkbluesia, mutta kaiken kaikkiaan musiikkimme on sekoitus monesta, Peter Albin sanoo.

Rumpali Dave Getz kuvailee musiikkia vahvan energiseksi rokiksi. Lyriikoista vastaava Jane Kitto nostaa esiin vahvan tarinallisuuden ja ihmiskohtalot. Joku saattaa rekisteröidä sukulaisuutta Led Zeppeliinin tai Fleetwood Macin musiikkiin.

– Mahdumme kyllä hyvin bluesfestivaaleille, Getz hymyilee.

Blues muuttuu, …ja niin pitääkin

Helsingin Sanomissa pohdittiin tällä viikolla, onko blues jämähtänyt vanhojen ihmisten musiikiksi ja pitäisikö sitä jotenkin modernisoida.

Kitto, Albin ja Getz eivät usko, että blues olisi vielä ”out”. Silti heistä on itsestään selvää, että musiikin pitää muuttua.

– Voi olla, että yleisö odottaa vanhaa bluesia, mutta muusikot haluavat aina kehitellä jotain uutta pitääkseen musiikin elävänä, Jane Kitto sanoo.

– Blues on kautta historian muuttunut ja sulauttanut itseensä vaikutteita, Dave Getz lisää.

Uuden etsiminen ja ”musiikilla leikkiminen” on pitänyt myös Dave Getzin tien päällä vuosikymmenestä toiseen.

– Olen 74, mutta en haaveile eläkkeelle jäämisestä. Soittaminen on kivaa leikkiä (play), ei työtä, hän sanoo.

Peter Albinilla on toinenkin selitys sille, miksi seitsemänkymppiset papat jaksavat heilua festivaaleilla.

– Tässä iässä saa jo valita soittopaikkansa. Valitsemme nykyään vain kivoja keikkapaikkoja: Skandinavia, Japani, Thaimaa, hän luettelee. (HäSa)