Kanta-Häme

Bluesmimmi lähti Led Zeppelinin jäljille

Blueskitaristi Erja Lyytisellä riittää virtaa, sillä hän tekee 24 keikkaa käsittävän konserttisalikiertueen helmikuussa. Suomen jälkeen vuorossa on pitkin kevättä keikkailua muun muassa Ruotsissa, Englannissa ja Saksassa.

– Olen ehkä tunnettukin itseni venyttämisestä. Jotenkin tällaisessa rundaamisessa on kauhean hyvä meininki, Lyytinen nauraa.

Bluespiireissä arvostetun kitaristin kalenteri on täynnä lähes koko vuodeksi.

– En ole edes laskenut sovittuja keikkoja, mutta niitä riittää joulukuun puoliväliin asti. Tilanne on tietysti mielettömän hieno soittajalle, ettei tarvitse miettiä, mitä tekee!

Torstaina julkaistava Stolen Hearts on ensimmäinen Lyytisen omia kappaleita sisältävä studioalbumi neljään vuoteen. Tuottelias kitaristi on kuitenkin julkaissut viime vuosina live- ja cover-albumit.

– Tuli tehtyä perheenlisäystä… Nyt oli sopiva hetki omalle musiikille.

Stolen Hearts on askel pois tyylipuhtaasta bluesista ja kohti raskaampaa rockia.

– Blues ei häviä minusta koskaan, mutta Stolen Heartsissa kuplii 70-lukulainen rock. Nimibiisin kitaraosuuksia kirjoittaessa mietin Jimi Hendrixiä ja Led Zeppelinin Black Dog oli mielessä, kun sävelsin Rockin Chairia.

Levyllä voikin kuulla raskaampia riffejä kuin Lyytisen aiemmissa julkaisuissa.

– Riffejä riittää! Olen kitaristi ja riffittely on kitaramusaa.

Helsingissä ja Lontoossa äänitetyn levyn miksasi ja osin tuotti Chris Kimsey, joka on miksannut muun muassa Rolling Stonesin klassikkolevyt Sticky Fingers ja Some Girls.

Yhteistyö Kimseyn kanssa oli hedelmällistä ja mielenkiintoista. Levy miksattiin samalla miksauspöydällä, jota Kimsey käytti Rollari-albumeita tehdessään.

– Istahtaessaan pöydän ääreen Chris totesi, että oli kuin olisi tavannut vanhan tyttöystävän monen vuoden jälkeen. Työskentely oli äärettömän saumatonta, sujuvaa ja helppoa. Olen todella onnellinen, että uskalsin lähteä tekemään levyn loppusilauksen ulkomaille. Olen antanut tähän levyyn enemmän itsestäni kuin koskaan aiemmin.

KonserttiErja Lyytinen Vanaja-salissa lauantaina 4.2. klo 19.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic