Kanta-Häme

Brankkarit eivät paljasta kaikkea kerralla

Hämeenlinnassa julkaistaan tiettävästi Suomen ainoa vapaapalokunnan brankkarikalenteri. Ujot hämäläiset rohkaistuivat riisumaan paidan pois ja öljyämään lihaksensa.
 

Vanha halli Kantolassa on täynnä savua, vaahtoa ja monenmoisia härpäkkeitä.

Olavi Mehtonen riisuu paitansa pois, rasvaa lihaksensa vauvaöljyllä ja tarttuu vesiletkuun. Nelli Kemppainen seisoo kohtalokkaan näköisenä Mehtosen kyljessä ja yrittää näyttää siltä, ettei hän välitä yleisöstä.

Brankkarikalenterin kuvauksissa on monta mutkaa matkassa.

Savukone tupruttaa koko ajan lisää savua, ja halli on jääkylmä. On vaikea näyttää hemaisevalta ihokarvat kylmästä kankeina.

– Olemme liikkeellä pilke silmäkulmassa. Ei tässä mitään pikkutuhmaa ole, sillä paljastamme korkeintaan yläkroppamme. Olemme kuitenkin Suomen ainoa VPK joka tekee kalenterin, Hämeenlinnan VPK:n päällikkö Mikko Eerikäinen kehaisee.

VPK:n kaikkien aikojen toinen kalenteri julkaistaan marraskuun puolivälissä. Kalenterin kuvat on kuvattu Kantolan studiolla ja sen vieressä olevassa hallissa. Seuraavaksi vuorossa oli kalenterin taittaminen.

Kalenterin tuotto käytetään nuoriso-osaston toimintaan. Juuri kalenterin ansiota on se, että nuorilla on mahdollisimman hyvät varusteet, eivätkä suurleirin kustannukset kasva kohtuuttomiksi.

Mikko Eerikäinen sanoo, että brankkarikalenteria myy ennen kaikkea paikallisuus. Paikalliset yritykset ja ihmiset haluavat kantaa kortensa kekoon hyvään tarkoitukseen.

– Haluamme varmistaa, että nuoret voivat harrastaa vapaapalokunnassa jatkossakin ilmaiseksi. Edellisellä kalenterilla saimme hankituksi ihan mukavasti varusteita, Eerikäinen sanoo.

Idea omasta kalenterista syntyi stadin brankkareiden innostamana. Nämä tekivät pitkään omia nakukalentereita ja tienasivatkin hyvin. 

Alunperin Pirellin maailmankuuluista tyttökalentereista alkunsa saanut pikkutuhma nakukalenteribuumi ei laannu. Omat kalenterinsa ovat tehneet niin kotirouvat kuin ikäihmisetkin ja maajussit siinä kuin jalkapalloilijatkin.

Tänään nakukalenterit ovat muuttumassa paljaan pinnan paljastajista asteen verran asiallisemmiksi. 45 vuotta ilmestynyt Pirellin tyttökalenteri ei esittele enää muodokkaita mallityttöjä, vaan nyt malleina ovat menestyneet naiset.

VPK:n kalenterissa pääosassa on vapaapalokuntalaisuus harrastuksena. Lihakset ovat bonusta.

– Teimme ensimmäisen brankkarikalenterin vuodelle 2015, sillä halusimme tukea tuotolla nuoriso-osaston toimintaa. Kokemukset olivat sen verran hyvät, että päätimme tehdä uudenkin kalenterin, Eerikäinen sanoo.

Brankkarikalenterit tulevat myyntiin marraskuussa. Niitä painetaan ensi alkuun 200.

Mikko Eerikäinen ja VPK:n nuoriso-osaston johtaja Antti Kauppi kertovat, että kalenterin kuviin pääsivät kaikki halukkaat. Ketään ei pakotettu kuvauksiin.

– VPK:ssa on kaikki vapaaehtoista. Töitä riittää paljon, sillä hälytyksiäkin on jo 50 vuodessa. Tämä on harrastus joka vie mukanaan.

Etenkin VPK:n nuoriso-osasto on suosittu, mutta kaikki halukkaat ovat yleensä päässeet mukaan ennemmin tai myöhemmin. Kaikkiaan palokuntalaisia on hieman yli sata kahdeksanvuotiaasta yli 90-vuotiaaseen.

Mikko Eerikäinen ja Antti Kauppi muistuttavat, että myös aikuiset voivat tulla mukaan vapaapalokunnan toimintaan. Uusia jäseniä tarvittaisiin ennen kaikkea naisosastossa.

– Hämeenlinnan Vapaapalokunta on hirveän aktiivinen porukka. Me kokoonnumme viikoittain omiin harjoituksiin ja järjestämme kaupunkilaisille esimerkiksi koulutusta ja valistusta. HÄSA

 

Hämeenlinnan VPK:n brankkarikalenteri 2017 löytyy Facebookista.
 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic