Kanta-Häme

Brexit huolestuttaa Britannian suomalaisia

Lontoo

Britannian suomalaiset pohtivat nyt kuumeisesti, mitä Britannian EU-ero merkitsisi 30 000:lle maassa asuvalle suomalaiselle. Facebook-keskustelut kansalaisuuden hankkimisesta sekä Brexitin vaikutuksista keräävät nopeasti satoja huolestuneita kommentteja.

Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa asuva Jenni Syrjälä pitää tilannetta nyt hyvin epävarmana. Jos britit päättävät pysyä EU:ssa, niin kesäkuussa on taas rauha maassa, mutta jos britit päättävät lähteä EU:sta, epävarmuus jatkuu pitkään.

– Tietoa siitä, mitä täällä oleville EU-kansalaisille tapahtuisi, ei ole nyt missään, Paraisilta kotoisin oleva Syrjälä sanoo.

Hän on asunut Britanniassa yhtäjaksoisesti kolme vuotta ja hänen avomiehensä on skotti. Pariskunta ei aio muuttaa minnekään muualle, mutta julkishallinnon dokumentteja kääntävä Syrjälä elää suomalaisten freelance-töiden varassa.

– Aiomme mennä naimisiin jossain vaiheessa, mutta en haluaisi kiirehtiä sitä pelkästään työ- ja oleskelulupien takia, Syrjälä sanoo.

Hän arvelee, että suomalaisiin saatettaisiin soveltaa EU:n ulkopuolisilta vaadittuja korkeita tulorajoja: oleskeluluvan saavat nyt yli 45 000 puntaa vuodessa ansaitsevat sinkut. Tuloraja olisi freelance-kääntäjälle kovin korkea, mutta brittipuolisolta vaaditaan 25 000 euroa vuodessa ulkomaalaisen puolison tuomiseksi. Sen Syrjälän avomies ylittää.

– VAIKKA saisinkin oleskelu- ja työluvat, niin epävarmuus ei siihen lopu. Periaatteessa asuinmaallani ei ole käännöstöissä mitään väliä, mutta EU:n ulkopuolella oleminen saattaisi tuoda joitakin byrokraattisia kuvioita tai vähentää suomalaisen hallinnon kiinnostusta työtäni kohtaan, Syrjälä sanoo.

– Olen myös miettinyt kansalaisuuden hankkimista sitten, kun olen ollut täällä viisi vuotta. On tosin todennäköistä, että jos Britannia eroaa EU:sta, niin skotlantilaiset äänestävät uudelleen itsenäisyydestä.

Britannian kansalaisuuden hankkiminen kiinnostaa nyt monia suomalaisia. Sitä voivat hakea viisi vuotta maassa asuneet henkilöt, mutta sen hinta on jo noussut 1 300 euroon ja EU-kansalaisiltakin vaaditaan entistä vankempia todisteita maassa asumisesta.

Kun Britanniassa ei ole muuttoilmoituksia, todisteita on kerättävä varsin sekalaisista lähteistä: vuokranantajilta, työnantajilta, verottajalta tai vaaliluetteloista.

TAMPERELAINEN Helsingin kautta Leedsiin muuttanut Emilia Keskinen tuli Englantiin puolitoista vuotta sitten työmahdollisuuksien vuoksi.

– Olen nettisivujen suunnittelija ja meillä on täällä ihan huipputarjonta työpaikoista, mutta Suomessa töitä oli heikosti. Suomalainen poikaystävä muutti kanssani, Keskinen kertoo.

– Minä olen palkkani vuoksi turvassa, vaikka Brexit tulisikin, mutta voisimme joutua hassuun tilanteeseen, jossa minulle tarjotaan oleskelulupaa, mutta poikaystävälleni ei. Pelottavinta on kuitenkin tämä epävarmuus.

Keskiselle ja hänen avomiehelleen kansalaisuuden hakeminen ei ole vaihtoehto, sillä menee vielä vuosia ennen kuin he ovat asuneet maassa tarpeeksi kauan. Hän voisi mennä naimisiin varastoalalla olevan poikaystävänsä kanssa, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy.

– Voisimme muuttaa Dubliniin, Irlantiin. Digiala kasvaa sielläkin vauhdilla ja olen ollut kaupungissa ja tykkään siitä kovasti, hän sanoo.

Britanniassa järjestetään kansanäänestys EU:ssa pysymisestä tai sieltä lähtemisestä 23. kesäkuuta.

Päivän lehti

13.8.2020