fbpx
Kanta-Häme

Brexitistä maksaa koko Eurooppa

Helteisenä juhannussunnuntaina Hämeenlinnassa käy leuto tuuli, mutta Eurooppaa ravisuttaa myrsky.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) on ehtinyt nauttia kolme päivää kotinsa rauhasta. Maanantaina hän palaa Brysseliin, jossa odottaa Euroopan kansanpuolueen delegaatioiden puheenjohtajien kokous.

Tiistaina on Euroopan parlamentin täysistunto, jossa päätetään EU:n virallinen kanta Britannian mahdolliseen eroon. Maan EU-kansanäänestyksen voitti perjantaina Brexit-leiri, eli unionista eroa haluavat.

Tulos saa Pietikäisen surulliseksi ihmisten puolesta. Hänen mukaansa luvassa on suuri lasku niin Britannialle, Euroopalle kuin Suomellekin.

Pietikäinen uskoo, että punnan kurssin syöksy on vasta esimakua. Britannian EU-ero johtaa taloudelliseen epävakauteen, joka johtaa puolestaan kasvun hyytymiseen, työpaikkojen menetykseen ja kansantalouden supistumiseen.

– Laskun maksavat kaikkein köyhimmät eri puolilla Eurooppaa. Vaikutukset eivät rajoitu Britanniaan. Ne tuntuvat myös Suomessa muutaman vuoden päästä, samalla tapaa kuin vuoden 2007 pankkikriisin jälkeen.

Pietikäinen kritisoi Britannian kansanäänestyksen kampanjointia. Etenkin EU-eroa ajaneet poliitikot ovat unohtaneet hänen mielestään poliittisen vastuun.

Eroa puoltavat tahot esimerkiksi kertoivat, että EU-eron takia säästyneet rahat voi laittaa suoraan sosiaalipalveluihin. Pietikäisen mukaan käy päinvastoin.

Hänen mielestään politiikan uusi piirre on nyt se, ettei tärkeistä asioista ole enää pakko puhua vakavasti.

– Ei ole kyse mielipide-eroista, jos puhutaan faktoista. Brexit-leiri kertoi ihmisille sen, mitä he halusivat kuulla ja mikä kuulosti hyvältä. On vakavaa, että politiikassa voi nykyään puhua ilman totuuspohjaa.

Pietikäinen kuitenkin uskoo siihen, ettei demokratia ole koskaan väärässä.

– Olen tuloksesta surullinen, mutta brittien päätöstä pitää kunnioittaa.

EU:n pitää aloittaa Pietikäisen mielestä neuvottelut Britannian irtautumisesta mahdollisimman pian.

– Mitä kauemmin epävarmuus kestää, sitä epävakaammaksi tilanne muuttuu ja sitä suurempi lasku tulee.

Tärkeää on myös se, ettei EU sulje Britannialta ovia.

– EU ei ole koston väline. Kukapa meistä ei olisi tullut joskus katumapäälle, mutta EU ei voi silti odottaa Britanniaa loputtomiin, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen korostaa, että EU:n pitää jatkaa työtä sen kansalaisten elämän parantamiseksi. Hän uskoo, että ihmisten tyytymättömyyteen vaikuttaa se, ettei EU:lla ole valtaa vaikuttaa esimerkiksi jäsenmaiden perusturvaan.

– Ihmisistä voi tuntua siltä, että EU huolehtii markkinoista ja rauhasta, muttei omista kansalaisistaan. EU:n pitäisi pystyä haastamaan jäsenmaitaan tuomioistuimeen, jos ihmisten eläminen on uhattuna.

Pietikäinen muistuttaa, että EU on yhteinen tapa tehdä sellaisia päätöksiä, mitä yksittäinen maa ei voi tehdä.

– En rakasta tai vihaa EU:ta, vaan se on päätöksentekopaikka. Jokainen maa on siellä samanarvoisesti osana päätöksiä, ja jokaisen on pakko tehdä kompromisseja.

EU on Pietikäisen mukaan kätevä syyllinen, jonka kontolle laitetaan esimerkiksi Kreikassa talousvaikeudet. Britanniassa maahanmuuttajien tulvasta on syytetty EU:ta, vaikka maa ei kuulu viisumivapaaseen Schengen-alueeseen.

Pietikäisen mielestä EU:n hajoaminen ei ole mahdoton ajatus, vaikka sitä on rakennettu nyt noin 60 vuotta. Tämä on yksi pisimpiä yhtäjaksoisia rauhanaikoja Euroopassa.

– Mikään instituutio ei ole kiveen hakattu. Rakentaminen on hidasta, mutta rikkominen vaatii vain nopean liikkeen. HÄSA

Menot