Kanta-Häme

Britt Langrev on tottunut kättelemään valtionpäämiehiä – Kutsu linnan juhliin jännittää silti

Britt Langrev halusi ilahduttaa yksinäisiä. Hän on innostanut jo yli 400 ihmistä askartelemaan kortteja.
Britt Langrev kertoo, että Ihanat ilahduttajat ovat lähettäneet jo noin 8000 korttia yksinäisille ihmisille. Tämänvuotisesta joulukampanjasta yli jääneet kortit lähtevät Helsinkiin Pelastusarmeijan tukiasuntojen asukkaille.

Kun posti toi marraskuun puolivälissä kutsun presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle, hämeenlinnalainen Britt Langrev epäili lähetystä pilaksi.

– Pyysin, että mieheni soitaisi presidentin kansliaan. Hän teki niin ja varmisti, että kutsu on aito, Langrev kertoo.

Langrev ja hänen puolisonsa Lassi Mäkinen ovat linnan juhlissa ensikertalaisia. He kertovat, että kutsu tuli todella yllätyksenä, mutta kutsun syy on toki tiedossa.

Lisää juhlista: Linnan juhlien vieraat siemailevat tänä vuonna boolia, joka on liki luomua

Into levisi nopeasti

Kaikki juontaa Langrevin kolmisen vuotta sitten käynnistämään kampanjaan, jonka kautta ihmiset lähettävät askartelemiaan postikortteja yksinäisille ihmisille.

Aluksi Langrev otti yhteyttä erilaisiin askarteluryhmiin, ja kun se osoittautui menestykseksi, hän perusti Facebookiin keräyksiä varten ryhmän, Ihanat ilahduttajat.

– Aluksi meitä oli mukana parikymmentä, nyt jo 447, Langrev iloitsee.

Luitko tämän:  Intohimoinen askartelija pani hyvän kiertämään

Langrev toimii keräyksissä linkkinä yhteisöjen ja korttien tekijöiden välillä. Kortteja tehdään jouluksi, ystävänpäiväksi, pääsiäiseksi ja äitienpäiväksi sekä välillä pyynnöstä myös yksityishenkilöille.

– Meillä on yhteistyökumppaneita, joiden kautta kortit päätyvät oikeisiin osoitteisiin. Esimerkiksi joulukorteista suurin osa jaetaan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ja vapaaehtoiskeskus Pysäkin kautta.

– Pelkästään Pysäkille Ihanat ilahduttajat on tehnyt noin 3 000 korttia, ja muihin kohteisiin kortteja on lähetetty noin 5 000.

”Jokaisella tarve tulla huomatuksi”

Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Ihanat ilahduttajat lähetti kortin jokaiselle elossa olevalle lotalle ja pikkulotalle Lotta Svärd -säätiön kautta.

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio osallistuivat säätiön omiin juhlallisuuksiin ja kuulivat sitä kautta korttikampanjasta.

– Minun äitini oli pikkulottana, ja sitä kautta tuli ajatus ilahduttaa heitä korteilla. Presidentti Niinistö oli ollut hyvin kiinnostunut kampanjasta.

Langrev kertoo, että koko kortti-idean taustalla oli ajatus siitä, että jokaisella ihmisellä on tarve tulla huomatuksi.

– On paljon yksinäisiä ihmisiä, joita kukaan ei käy katsomassa, eivätkä he saa edes postia. Siksi halusin ilahduttaa heitä.

Hämäläisten ystävällisyys yllättänyt

Muille ilahduttajille Langrev kertoi saamastaan linnakutsusta vasta hiljattain, ja vastaanotto on ollut riemastunut.

– Korostin, että tämä on kunnianosoitus kaikille korttien tekijöille, ja minä edustan linnassa meitä kaikkia. Ja aika moni on myös ilmoittanut katsovansa juhlia televisiosta tällä kertaa erityisen tarkkaan, hän nauraa.

Britt Langrev ja Lassi Mäkinen muuttivat Hämeenlinnaan Helsingistä vuonna 2014. Molemmat ylistävät kaupunkia ja etenkin hämeenlinnalaisia.

– Täällä on todella hienoja ihmisiä. Kun esimerkiksi kierrän rantareittiä säännöllisesti, moni tervehtii. Helsingissä minua tervehti tasan kerran yksi vastaantulija, ja hän oli britti, Mäkinen kertoo.

Pariskunta ihmettelee, mistä hämäläisille on tullut pidättyväinen ja juro maine.

– Minua on koskettanut hämäläisten sydämellisyys. Hämäläiset ovat todella ystävällisiä ihmisiä, Piertarsaaresta kotoisin oleva Langrev sanoo.

Sattuma ohjaa elämää

Yksi syy pääkaupungista muuttoon oli se, että Britt Langrev sairastaa Parkinsonin tautia. Hän sanoo olevansa esimerkki siitä, että sairaus voi olla myös mahdollisuus.

– Jos en olisi sairastunut, en olisi perustanut tätä ryhmää enkä olisi tutustunut sitä kautta ihaniin ihmisiin. Enkä olisi saanut kutsua linnaan, hän sanoo.

– Emmekä varmaan olisi myöskään muuttaneet pois Helsingistä, Mäkinen jatkaa.

Kun Langrev aloitti korttikampanjan, hänen kätensä olivat niin huonossa kunnossa, ettei hän itse pystynyt askartelemaan. Nyt hänellä on käytössään uusi lääke, joka ansiosta kädet toimivat taas paremmin.

– Olen pystynyt askartelemaan itsekin, ja käsin kirjoittaminen sujuu jälleen. Käsialani menettämistä ehdin surra, sillä kirjoitan mielelläni kirjeitä.

Omatkin Linnankadun juhlat luvassa

Pariskunta kertoo, että linnan juhlat ja presidenttiparin tapaaminen jännittävät. Tosin Langrev on tottunut valtionpäämiehiin ja muihin merkkihenkilöihin, sillä hän työskenteli Helsingissä Taivallahden seurakunnan sihteerinä.

– Työhöni kuului olla vastaanottamassa vieraita Temppeliaukion kirkkoon, ja siellä käynti kuului esimerkiksi monen valtiovierailun ohjelmaan.

Langrev sanoo, että kolme viikkoa on lyhyt aika valmistautua linnan juhliin. Hänen pukunsa valmistuu aivan viime tipassa. Hän on iloinen siitä, että saa esimerkiksi hämeenlinnalaisen meikkaajan mukaansa Helsinkiin, ja myös hänen henkilökohtainen avustajansa on ollut auttamassa järjestelyissä monin tavoin.

– Olen onnekas, sillä minulla on paljon osaavia ystäviä, jotka ovat olleet tukenani juhlaan valmistautumisessa. Pukuni valmistaa hyvä ystäväni, kampaukseni tekee pitkäaikainen kampaajani Helsingissä ja juhlapukuni upeat asusteet valmistuvat Hämeenlinnassa ja Pietarsaaressa.

Helmikuussa on vuorossa uudet linnan juhlat, sillä ystävät saavat kutsun Lagrevin ja Mäkisen kotiin Linnankadulle.

– Olen kiitollinen ystävilleni. He ansaitsevat oman juhlan, ja sen aion heille järjestää. HÄSA

Ihanat ilahduttajat

Facebookissa toimiva ryhmä, jonka jäsenet askartelevat ja lähettävät kortteja tuntemattomille ihmisille.

Britt Langrev aloitti ensimmäisen korttikampanjan jouluksi 2015, ja jo alku oli hyvä.

Nyt mukana on 447 jäsentä, ja lisää mahtuu mukaan.

Kukin ryhmäläinen askartelee kortit itse hankkimistaan tarvikkeista ja lähettää ne itse. Kortteihin kirjoitetaan toivotus, ja kortin tekijä allekirjoittaa sen. Lisäksi korttiin tulee tunnus Ihanat ilahduttajat.

Kortteja ei myydä, eikä kampanjassa liiku rahaa muutenkaan.

Päivän lehti

4.8.2020