Kanta-Häme

Broadway rikkoo ennätyksiä – Hiphop ja some rynnivät musikaaleihin

New Yorkissa Manhattania halkoo Broadwayn värivalojen loiste. Kadun ympärille on pakkautunut 41 teatteria, joiden sisällä pyörii miljardibisnes.

Teatteri tekee New Yorkissa enemmän rahaa kuin alueen kymmenen suurinta urheilujoukkuetta yhteensä.

Broadway rikkoi katsoja- ja tuottoennätyksensä kolmatta kautta peräkkäin, kertovat Broadway Leaguen tilastot. Toukokuun lopussa päättyneellä kaudella katsojia oli yli 13 miljoonaa ja teatterien kassoihin kilahti yhteensä 1,45 miljardia dollaria.

Musikaaleista tuli osa populaarikulttuuria Broadwayn kulta-ajalla, joka kesti 1940-luvun puolivälistä 1960-luvun vaihteeseen. Sen jälkeen Broadway-musikaalit jäivät harvojen huviksi, vaikka elokuviksi asti päätyneitä hittejä Greasesta Chicagoon välillä ilmestyikin. Musikaalit olivat suuren yleisön silmissä turhaa hössötystä ja pönötystä.

Nyt näyttää siltä, että musikaaleilla on taas väliä. Tälle vuosikymmenelle tultaessa Broadwayn lipputulojen määrä on rikkonut vuosittain miljardin dollarin rajan.

Uusi kulta-aika on käsillä.

Katsojavirrasta on kiittäminen ennen kaikkea hittimusikaaleja. Viime viikolla 12 eri musikaalia ylsi yli miljoonan dollarin tuottoon.

Broadwayn ylivoimainen valtias on Hamilton, joka on noussut vähintään tämän vuosituhannen suurimmaksi teatteri-ilmiöksi. Viime vuonna musikaali voitti 11 teatterialan Tony-palkintoa ja Pulitzerin. Sen soundtrack sai Grammy-palkinnon ja myi maaliskuussa triplaplatinaa.

Vuonna 2015 ensi-iltansa saaneen Hamiltonin vauhti ei hiivu, ja se keräsi myös viime kaudella Broadwayn suurimman potin. Kassaan on kilahtanut marraskuusta lähtien ennätykselliset yli kolme miljoonaa dollaria viikossa.

Yhdysvaltojen ensimmäisestä talousministeristä Alexander Hamiltonista kertova musikaali tuo Broadway-lavalle hiphopin ensi kertaa menestyksekkäästi. Uraauurtavaa musikaalissa on myös se, että suurin osa näyttelijöistä on ei-valkoisia amerikkalaisia.

Nykymusikaalit haastavat katsojansa ja rikkovat rajoja. Tämän ajan ilmiöistä ammentavat tarinat tuovat musiikkiteatterin nykyaikaan.

Viime kauden puhutuin musikaali on ollut Dear Evan Hansen, johon voivat samaistua niin nuoret kuin heidän vanhempansakin. Sosiaalisen median Broadwaylle tuova tarina kertoo ahdistuneesta teinipojasta, jonka valhe saa peruuttamattomat mittasuhteet.

Dear Evan Hansen on siinä mielessä poikkeuksellinen musikaali, ettei se perustu mihinkään jo olemassa olevaan tarinaan.

Trendinä ovat jo vuosia olleet suosittujen elokuvien pohjalta tehdyt musikaalit. Tällä kaudella Broadwaylla pyörii esimerkiksi musikaaliversio ysärihitistä Päiväni murmelina, joka on Dear Evan Hansenin tapaan ehdolla parhaan musikaalin Tony-palkinnon saajaksi.

Broadwayn parhaimmistoa palkitseva Tony-gaala pidetään sunnuntaina. Viime vuonna Hamiltonin dominoima gaala keräsi eniten katsojia 15 vuoteen, eli 8,7 miljoonaa silmäparia.

Musiikkityylit eivät rajoitu musikaaleissa enää perinteisiin, vaan teatterilavoilla kuullaan Hamiltonin hiphopin lisäksi esimerkiksi salsaa, rockia ja poppia.

Näyttelijöiden lisäksi julkisuuteen ovat nousseet musikaalien säveltäjät. Hamiltonin säveltäjää ja sanoittajaa Lin-Manuel Mirandaa on sanottu aikamme Shakespeareksi. Nykyajan säveltäjätähtiä ovat myös Dear Evan Hansenin musiikista vastaavat Benj Pasek ja Justin Paul, jotka pokkasivat alkuvuodesta parhaan laulun Oscarin musikaalielokuvasta La La Land.

La La Landin suursuosio on taas yksi osoitus siitä, että musikaaleilla on jälleen väliä. La La Landin jälkeen tuotantoon on tulossa jo useita uusia musikaalielokuvia, ja television live-musikaalit ovat keränneet kunnioitettavia katsojalukuja.

Musikaalit ovat palanneet osaksi populaarikulttuuria, ja tähtiä ja tekijöitä haastatellaan suosituissa talk show -ohjelmissa.

Hamilton on mennyt vielä pidemmälle herättämällä roolituksensa kautta keskustelun siitä, kelle teatteri ja Yhdysvaltojen historia kuuluvat. Musikaali on päätynyt puheenaiheeksi Valkoiseen taloon ja kongressiin asti.

Broadway ottaa osaa myös Yhdysvalloissa vellovaan rotukeskusteluun. Viime vuoden Tony-gaalassa irvailtiin Oscareille, jotka olivat saaneet kritiikkiä valkoisuudestaan. Ensimmäistä kertaa kaikki Tonyjen musikaalinäyttelijävoittajat olivat mustia. HÄSA

Tony-palkinnot jaetaan 71. kerran sunnuntaina 11. kesäkuuta.

Mainos