fbpx
Kanta-Häme

Broadwayn hip-hop-vallankumous

Hip-hop-musikaali Yhdysvaltain ensimmäisestä valtiovarainministeristä Alexander Hamiltonista kuulostaa vielä vuonna 2009 hullulta ajatukselta.

Yleisö nauraa Valkoisen talon runoillassa, kun puertoricolaisten vanhempien hintelä poika räppää äpärästä orvosta, josta tuli sankari. Kappaleen lopussa Lin-Manuel Mirandalle osoitetaan suosiota seisten.

Taputtajien joukossa on myös tuore presidentti Barack Obama. Seitsemän vuotta myöhemmin, virkakautensa lopussa, hän kutsuu Mirandan ja tämän musikaalin kokoonpanon Valkoiseen taloon.

Vuonna 2016 Hamiltonista on kehkeytynyt kulttuurinen ja yhteiskunnallinen ilmiö. Esitykset Broadwaylla on myyty loppuun vuodeksi eteenpäin. Lipputulot ovat noin 600 000 dollaria viikossa, ja kohta menee rikki miljardin raja.

Platinaa myynyt soundtrack voitti musikaalialbumin Grammyn ja nousi ensimmäisenä musikaaliäänitteenä Billboardin hip-hop-listan kärkeen.

Musikaali kertoo maahanmuuttajasta, joka taisteli sisällissodassa, loi Yhdysvaltain talousjärjestelmän ja kuoli kaksintaistelussa. Hamiltonin ampunut Aaron Burr on musikaalin kertoja ja toinen päähenkilö.

Vuonna 2015 Hamilton siirtyi suuren suosion saattelemana puolen vuoden jälkeen Broadwaylle, ja sen voittokulku ei ota laantuakseen.

Tänä vuonna hip hop -musikaalin käsikirjoittaja, säveltäjä, sanoittaja ja Hamiltonin näyttelijä Miranda voitti draaman Pulitzer-palkinnon.

Sunnuntaina Hamilton voitti 11 teatterialan Tony-palkintoa, joiden joukossa oli paras musikaali. Miranda voitti Tonyn sekä käsikirjoituksesta että musiikista.

Tony-ehdokkuuksia Hamilton sai ennätykselliset 16 kappaletta, joista seitsemän meni näyttelijöille. Musikaalin miessivuosa -kategorian viidestä ehdokkaasta kolme oli Hamiltonista.

Hamilton hävisi vain yhdellä voitolla vuoden 2001 The Producers -musikaalille, joka pitää hallussaan 12 palkinnon ennätystä.

Hamilton rikkoo rajoja etenkin roolituksellaan. Mirandan mukaan Hamilton on tarina menneisyyden Amerikasta, jonka kertoo tämän päivän Amerikka.

Kaikki näyttelijät ovat mustia, latinoita tai aasialaisia. Ainoastaan Britannian koomista kuningasta esittää valkoinen näyttelijä.

Miranda kirjoittaa rooleja näyttelijöille, joille niitä ei löydy. Hänen ensimmäinen, myös parhaan musikaalin Tonylla palkittu musikaalinsa In the Heights kertoo latinonaapurustosta.

Hamiltonin värisokea roolitus on saanut osakseen myös kritiikkiä, koska se ei vastaa historiallista totuutta.

Mirandalle roolitus on osa musikaalia, jonka teemat osuvat hyvin nykypäivään. Hän on sanonut, että tulevissa tuotannoissa perustajia voisivat näytellä myös naiset.

Hamilton on myös ensimmäinen musikaali, joka yhdistää uskottavasti hip-hopin ja musikaalimusiikin.

Monen teatterikriitikon mielestä Mirandan luomus on kaatanut musikaalien raja-aidat. Yleisössä ovat istuneet musiikin suuret nimet aina Eminemistä Princeen.

Musikaali innostaa Yhdysvalloissa myös yli puoluerajojen, ja sen pohjalta on luotu opetusohjelma vähävaraisille newyorkilaisille kouluille. HÄSA

Menot