Kanta-Häme

Bruce Oreck: Luota vaistoon, älä järkeen

Myrsky on alkanut, sanoo Bruce Oreck, ja siitä selviämiseen tarvitaan tunneälyä.

Suomeen asumaan jääneen Yhdysvaltain entisen Suomen-suurlähettilään Oreckin mielestä suomalaiset luottavat liikaa järkeensä, mutta järki ei enää riitä.

Jotta Suomi pääsisi nykyisestä jumituksestaan, pitäisi luottaa enemmän tunteeseen, tai tarkemmin sanottuna vaistoon.

Tunnetta on Oreckin mukaan pakko alkaa käyttää, koska ihmisen älyllinen päättelykyky alkaa hävitä tietokoneille. Aivot eivät vain pysty samaan kuin koneet puhumattakaan tekoälyistä, joita muun muassa IBM kehittää.

– Suomalaiset ovat tottuneet käsittelemään ongelmia turvautuen älyyn, mutta se ei toimi. Jo älypuhelin etsii kysymyksiin vastauksen ihmisen aivoja nopeammin. Älykkyys ei enää pysty kilpailemaan, Oreck sanoo.

Tiedonkäsittelykyvyn riittämättömyydestä ei kuitenkaan kannata syyttää liikaa itseään, vaan vika on Oreckin mukaan aivoissa.

Let’s slow down, hidastetaanpa vähän.

Bruce Oreck saapui torstaina Hämeenlinnaan puhekiertueellaan.

Hämeen ammattikorkeakoulussa puhunut Oreck oli paikalla Linnan Kehityksen ja Hamkin kutsumana, ja paikalliset johtajat suhtautuivat ex-diplomaattiin kuin valtiovieraaseen.

Vierailu käynnistyi esittelykierroksella Hamkin ohutlevykeskuksessa, jonka kapealle eteiskäytävälle oli pakkautunut melko lailla koko kaupungin, maakunnan, elinkeinoyhtiön ja ammattikorkeakoulun johto ottamaan kunniavieraan vastaan juhlallisesti.

Odotellessa paikalliset silmäätekevät harjoittelivat ohutlevykeskuksen englanninkielisen käännöksen sheet metal centren lausumista niin, että sheet-sanan vokaalit tulisivat mahdollisimman pitkästi.

Muuten keskuksesta olisi saanut hieman väärän kuvan.

Lopulta rennosti pikeepaitaan ja toppaliiviin pukeutunut Oreck pamahtikin iloisesti sisään ja kurvasi suoraan kierrokselle säästyen virallisilta muodollisuuksilta.

Suomessa pidettyä puhujaa oli myöhemmin kuuntelemassa yli 400 ihmistä. Puheeseen mahtui myös pieni Donald Trump -vitsi.

Oreckin pääviesti on, että tunneälyn kehittäminen on suomalaisille tärkeää, jos haluamme menestyä.

– En opeta suomalaisia tunneälystään, mutta haluan muistuttaa heitä siitä, että meillä on sellainen työkalu.

Mutta miksi juuri tunneäly? Ensinnäkin Oreckin mukaan tunneälyyn perustuvaa vaistoa ei pystytä tietokoneella mallintamaan.

Tiedon määrä kasvaa koko ajan eksponentiaalisesti, eikä ihmismieli pysty käsittelemään saati muistamaan kaikkea yhtä hyvin kuin alati kehittyvät tietokoneet.

Toiseksi tunneäly on tärkeä luovuudelle.

– Todelliset innovaatiot ja todellinen luovuus alkavat tunneälystä.

Vastaavasti tunneäly, joka voi ilmetä vaikka kohteliaana käytöksenä, auttaa herättämään muissa ihmisissä luottamusta ja turvallisuudentunnetta.

Ja tunneälyn avulla vaikkapa myyntityö helpottuu.

– Vaatimattomuus tarkoittaa sitä, että on hyvä jossain muttei kehuskele sillä. Ujous on sitä, ettei halua tulla ihmisenä esiin millään tavalla. Ujot ihmiset ovat sulkeneet tunneälynsä, kertoo Oreck.

Ujous puolestaan kuulostaa suomalaisille tutulta. HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic