Kanta-Häme

Brysselissä ei tytötellä

Europarlamentaarikko Riikka Manner (kesk.) katsoo, että EU:ssa onkin tehty hyvää työtä sukupuolten välisen tasa-arvon parantamiseksi.

– Viime aikoina parlamentti on ottanut kantaa muun muassa naiskiintiöihin, äitiysvapaakäytäntöjen yhtenäistämiseksi sekä niistä aiheutuvien kustannusten jakamiseksi, Manner listaa.

Hänen mukaansa EU-maiden välillä on valtavat erot naisten ja miesten välisen tasa-arvon toteutumisessa. Vaikka monessa asiassa oppia voidaan ottaa Suomessa, täälläkin on vielä paljon tehtävää esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnassa.

Manner pitää etenkin perheväkivallan yleisyyttä Suomessa suurena yhteiskunnallisena ongelmana.

– Asioista vaietaan, joten tapauksista tulee esiin vain murto-osa. Pitäisi rohkaista uhreja kertomaan asiasta ajoissa, jotta asioihin pystytään puuttumaan mahdollisimman varhain, Manner sanoo.

Europarlamentti vaati kuukausi sitten päätöslauselmassaan komissiolta toimia kaikenlaisen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi.

Töitä pitää tehdä

Tällä viikolla on herätelty keskustelua naispoliitikkojen kohtelusta. Eveliina Talvitien Keitäs tyttö kahvia -uutuusteoksessa monet tunnetut naispoliitikot kertovat kokemuksiaan miespoliitikkojen ja -virkamiesten vähättelevästä suhtautumisesta.

Torstaina Hämeenlinnassa keskustan Hämeen piirin toiminnanjohtaja Matti Kaunisto esitteli Mannerin kahvilayleisölle ”tomeraksi, nuoreksi europarlamentaarikoksi, joka puhuu usein fiksusti”.

31-vuotias Manner kieltää törmänneensä uransa aikana tytöttelyyn tai muuhun vähättelyyn sukupuolensa vuoksi.

– Europarlamentti on hyvän tasa-arvoinen työpaikka. Siellä pärjää, kun opettelee asiat hyvin. Toki nuoren poliitikon pitää tehdä paljon töitä, jotta saavuttaa uskottavan aseman, Manner sanoo.

Hän kertoo lukeneensa otteita Talvitien kirjasta kiinnostuneena, sillä europarlamentissa vastaavaa ei tapahdu.

– Ehkä Suomessa voi jopa olla EU:ta enemmän sukupuolittuneita rakenteita, Manner pohtii.

Lapset uran edelle

Hänelle tulee äkkiseltään mieleen vain yksi esimerkki, jossa hän on huomannut sukupuolen vaikuttavan.

– Saan vastata jatkuvasti kyselyihin työn ja perheen yhteen sovittamisesta. Ei mieskollegoilta sellaista kysytä, Manner muistuttaa.

Toisaalta hän itse perustelee poisjättäytymistään ensi kevään europarlamenttivaaleista nimenomaan perhesyillä.

Mannerin tapauksessa ongelmalliseksi on muodostunut jatkuva reissaaminen pienten lasten kanssa kolmen maan välillä. Hänellä on kolmevuotias lapsi, joka olisi seuraavan kauden lopulla jo kouluiässä. Lisäksi Manner odottaa parhaillaan toista lasta.

– Lapset ovat pieniä vain kerran, joten asiat täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen.

Itse europarlamentissa työskentelyä Manner kehuu mahtavaksi kokemukseksi. Hän ei suljekaan pois mahdollisuutta palata Brysseliin joskus myöhemmin, kun aika on perheen kannalta otollisempi.

Myös kotimaan politiikka saattaa kutsua keskustan varapuheenjohtajaa. Seuraavat eduskuntavaalit käydään keväällä 2015.

– Se asia on vielä täysin avoinna. Katsotaan näitä nyt vaalit kerrallaan, Manner sanoo. (HäSa)